Železniční přejezdy pod kontrolou

Kontrola železnic

KLATOVSKO – Policisté se zapojili do bezpečnostního opatření “24 BLUE RAD”. Zaměřili se na prevenci trestné činnosti na železnici. 

 

Policisté z obvodních oddělení i z dopravního inspektorátu na Klatovsku se ve dnech 14.-15. března na 24 hodin zapojili do bezpečnostního opatření s názvem „24 Blue RAD“ zaměřeného k prevenci trestné činnosti na železnici na teritoriu Klatovska.

Kontrolovali veřejný pořádek v prostředí železnice, vlakové zastávky,  nádraží i vlakové soupravy.

Pozornosti poicistů neušly železniční dopravní cesty včetně železničních přejezdů, soustředili se na řidiče vozidel (dodržování povinnosti zastavit vozidlo před železničním přejezdem, rychlost, průjezd na signalizaci železničního přejezdu a na další přestupky).

Při akci se policisté zaměřili i kontrolu vstupu osob do prostoru dráhy i neoprávněný vstup na kolejiště mimo vyznačené prostory.

Do akce bylo zapojeno 37 policistů, kteří zkontrolovali 43 vlakových zastávek, 104 osob a 60 osobních i nákladních vlakových souprav. Policisté prováděli kontrolu i u 23 železničních přejezdů, kdy bylo zjištěno pět přestupků.

 

prejezdy

 

Na přejezdech loni umírali lidé do poslední chvíle, počet mrtvých při střetnutí se zvedl o 40 %

V roce 2016 se na železničních přejezdech událo celkem 175 střetnutí, při kterých zemřelo 45 osob, přičemž při posledním střetnutí roku, které se událo včera odpoledne u Třeboně, zahynuli dva lidé.

Počet střetnutí na železničních přejezdech v roce 2016 v porovnání s rokem 2015 stoupl o 6 %, nicméně počet usmrcených při těchto mimořádných událostech vzrostl o více než 40 %. Nárůst počtu tragických nehod evidovala Drážní inspekce hned od začátku roku – již v březnu zemřelo na přejezdech 9 osob. Tragickou bilanci loňského roku pak uzavřela včerejší nehoda u Třeboně, kde se odpoledne na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor střetl osobní vlak s osobním automobilem. Při této nehodě zemřeli dva lidé.

V roce 2016 docházelo dle statistických výpočtů Drážní inspekce k úmrtí při každém čtvrtém střetnutí. V roce 2015 umírali lidé při střetnutí na přejezdu při každé páté a v roce 2013 dokonce až při každé osmé nehodě.

 

Statistika střetnutí na přejezdu

 

 

Mimo železniční přejezdy umírali lidé především při střetu vlaku s osobou, kterých jsme v roce 2016 zaznamenali celkem 259, což je pouze o 1 méně než v roce 2015, nicméně počet usmrcených při těchto nehodách klesl o 7. Z dlouhodobého hlediska se počet střetů vlaku s osobou a usmrcených při těchto nehodách držel letitého průměru.

Statistika střet s osobou

 

 

Celkově v roce 2016 Drážní inspekce na všech dráhách eviduje 4 142 mimořádných událostí, což znamená snížení počtu událostí v porovnání s předchozím rokem o 4 případy. Při těchto událostech na všech dráhách zemřelo 245 osob (v roce 2015 jich bylo 248) a dalších 675 bylo zraněno, což je meziroční pokles o více než 21 %. Ke snížení počtu zraněných došlo na dráhách železničních i neželezničních (tramvaje, trolejbusy, lanovky). Na dráze železniční se jedná především o pokles zraněných při střetnutích na železničních přejezdech.

Statistika celková

 

 


-p cr, tz dicr.cz-

{jcomments off}