autonehoda

Víkendové nehody za více než 23 milionů

Promile mu nechyběla, pud sebezáchovy ano…

HORAŽĎOVICE – V neděli nad ránem najel na středový ostrůvek a porazil značku. Nadýchal 1,68 promile alkoholu. 

        Po Horažďovicích jel v neděli 19. března řidič s vozidlem značky Ford Focus ve 3.15 hodin. Místní dvaatřicetiletý muž jel po ulici Loretské a při odbočování vlevo na hlavní komunikaci ulice Strakonické se nevěnoval plně řízení, vjel na střední dělící ostrůvek a narazil s vozidlem do svislé dopravní značky. Policisté se dostavili na místo a řidiče podrobili  dechové zkoušce, kdy přístroj naměřil 1,63 a opakovaně 1,68 promile alkoholu. Muž byl převezen do zdravotnického zařízení v Sušici, kde se podrobil lékařskému vyšetření a odběru krve. Muž přiznal požití alkoholu před jízdou. Škoda vznikla poškozením dopravní značky a na vozidle ve výši 6 000 Kč.

 

Bezpečnostní pásy ‘nejsou v kurzu’?


Do republikové dopravně bezpečnostní akce s názvem TISPOL se v minulém týdnu zapojili i policisté na Klatovsku.  V rámci dvoudenní akce se policisté zaměřili především na používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů.

Ve středu 15. března  dopoledne a ve čtvrtek 17. března odpoledne proběhla na silnicích klatovska dopravně bezpečnostní akce, do které bylo nasazeno nejprve 27, pak 22 policistů.

Při akci policisté zaevidovali celkem 60 dopravních přestupků, blokové pokuty byly uloženy ve výši 11 000 Kč. Policisté v rámci kontrol zjistili jednoho řidiče pod vlivem alkoholu a v osmnácti případech neužití bezpečnostních pásů.

 

Víkendové statistiky

V sobotu 18. března se na Klatovsku stala jediná nehoda se škodou 20 tis Kč, v neděli 19. března také jedna (výše uvedená v Horažďovicích), při které byla odhadnuta škoda na 6. tis. Kč. V prvním případě byla stanovena jako příčina nepřiměřená rychlost, ve druhém  jízda pod vlivem alkoholu.

 

Na celém území ČR pak policejní statistiky zaznamenaly v sobotu celkem 214 dopravních nehod při kterých bohužel dva lidé zemřeli a celkem 49 bylo zraněno. Škody se v součtu za sobotní nehody vyšplhaly na téměř 15 mil. korun, nejčastější příčinou byl nesprávný způsob jízdy a nepřiměřená rychlost. Pod vlivem alkoholu  byli řidiči ve 20 případech.

Ani neděle  se neobešla bez nehod – bylo jich celkem 163. Při nedělních dopravních nehodách nikdo na silnici nezahynul, celkem si ale vyžádaly 39 zraněných. Škody se vyšplhaly na 8,56 mil. korun. Opět nejčastější příčinou nehod (63×) byl nesprávný způsob jízdy, v osmnácti případech za volantem seděli řidiči pod vlivem alkoholu.

– p cr, foto: ilustrační-

{jcomments off}