Sušická nemocnice – změny a novinky

V sušické nemocnici začíná fungovat jednodenní chirurgie

Od května začíná chirurgické oddělení sušické nemocnice fungovat v jednodenním režimu. Tzv. jednodenní chirurgie je moderním směrem tohoto náročného medicínského oboru. Lékaři se specializují na určitou šířku zákroků, v nichž dosahují špičkové kvality. Pacienti nejsou v nemocnici déle než 72 hodin. Na oddělení začne externě pracovat i ortoped a gynekolog.

 

Na chirurgickém oddělení sušické nemocnice začínají od května platit vynucené změny. Chirurgie bude fungovat jako tzv. jednodenní. Lékaři se začnou specializovat na určité spektrum zákroků, tím se zvýší jejich erudice a zručnost. Operovat se nebude jen v oboru chirurgie, ale nově i v gynekologii a ortopedii. Důvodem změn je nedostatek chirurgů na oddělení, ale též nedostatek pacientů, které by měly chystané změny nalákat.

 

Pacienty budeme operovat hned v den nástupu. Domů budou odcházet za 12 až 72 hodin,“ uvedl nový primář oddělení chirurgie sušické nemocnice Vojtěch Černý s tím, že pacienti se poté léčí doma. „Tento režim pacienti oceňují. Minimalizuje se tím stres, který někteří z nemocnice mají. Následně je léčíme ambulantně. V USA se v tomto modelu operuje 70% případů, u nás je tento systém zatím spíše v plenkách,“ uvedl Černý, který má s tímto moderním směrem praktické chirurgie dlouholeté zkušenosti. Pět let pracoval v Centru jednodenní chirurgie v plzeňské Městské nemocnici Privamed, nyní je součástí týmu na Chirurgické klinice plzeňské fakultní nemocnice.

 obrázek164

Jedním z důvodů, proč jsme k tomuto kroku přistoupili je nedostatek lékařů, chirurgů. Při takhle nastaveném fungování chirurgického oddělení není personální zátěž tak veliká,“ vysvětlil ředitel sušické nemocnice Martin Straka. Problém je také v tom, že v posledních letech klesl počet pacientů. „Chceme, aby se z našeho chirurgického oddělení stalo špičkové pracoviště, o které bude v okolí zájem,“ uvedl Straka, který je ve funkci od prosince loňského roku a zároveň zastává funkci primáře na interním oddělení.

 

Spektrum zákroků se od dubna typově vytříbí. „Půjde výhradně o miniinvazivní chirurgii. Budeme se specializovat na laparoskopické zákroky. Například laparoskopické operace žlučníku, tříselných kýl, chronické apendicitidy, dále operace křečových žil či hemoroidů,operace pro benigní či maligní onemocnění prsní žlázy,“ uvedl Černý s tím, že díky výraznější lékařské profilaci se také zlepší erudice lékařů a sester. „Tímto krokem chceme minimalizovat riziko nozokomiálních infekcí, které pacientům při pobytu v nemocnici hrozí,“ vysvětlil Černý.

 

Chirurgové ze Sušice se od května budou méně věnovat akutní a úrazové chirurgii. Pacienti s tímto typem potíží, jako jsou například zlomeniny krčků stehenní kosti či akutním zánět slepého střeva budou operovat lékaři v okolních nemocnicích, převážně v Klatovech. „Tento typ zákroků se u nás nebude dělat. Budeme se soustředit výhradně na plánované operace,“ uvedl Černý. Chirurgická ambulance bude od dubna fungovat v provozu každý včetně víkendu den od 8:00 do 20:00. Nově budou v rámci chirurgického oddělení sušické nemocnice pracovat externí odborníci, například ortoped, gynekolog, v plánu jsou i odborníci z dalších oborů. „Budou u nás operovat jen v určitých dnech a určitý nasmlouvaný počet operací,“ uvedl Černý.

 

Tato změna je součástí novinek, které pro své pacienty nemocnice chystá. Půjde o novinky medicínského charakteru, ale i investiční záležitosti. Vedení nemocnice bude veřejnost informovat 10.dubna, v této souvislosti chystá tiskovou konferenci pro novináře.

 

 

Tiskovou zprávu následovala reportáž v Čt:

 

V Sušici končí akutní a úrazová chirurgie. Slepé střevo odoperují až v Klatovech

 

 obrázek166

 zdroj: www.ceskatelevize.cz

 

{jcomments on}