Koho budou volit starostové a další lidé ze Šumavy?

AKTUALIZOVÁNO: Starostové, místostarostové a další zajímaví lidé ze Šumavy odpovídají v naší anketě, koho budou volit ve druhém kole prezidentských voleb.

 

Pavel Princ, starosta Kolince :

Jako v prvním kole volím K.Schwarzenberga.Důvodem jsou jeho konzistentní postoje.

MgA. Jitka Doubravová, ředitelka Sušického kulturního centra SIRKUS:

Volím rozhodně a jednoznačně Karla Schwarzenberga. Hlava státu dává image a směr celé naší společnosti. Václavem Havlem byla nastavena vysoká laťka a také se tím změnilo vnímání naší země ve světě. Právě Karel Schwarzenberg může pokračovat díky své důstojnosti, laskavosti, svému gentelmanství, vlastenectví a humoru. Smysl pro umělecké hodnoty pana Schwarzenberga, který jsem několikrát osobně zažila, jsou také důležitou podstatou prezidentské funkce.
Moc mu fandím a držím palce.

 

Vladimír VÁCHA, Vimperk

Před druhým kolem volby prezidenta jsem přemýšlel, zda přímá volba je to, co jsme od ní očekávali. Mediální vyjádření kandidátů se stále opakují a média se stala arénou pro prezentace voličů. Stále se opakující, snad s přesvědčením voličů, že svými názory nějak ovlivní volbu pro svého favorita. Vyjádření umělců, sportovců, lékařů, starostů, odborářů, válečných veteránů ……. Je to zvláštní zejména s ohledem na to, že všichni říkáme, že pravomoce prezidenta jsou malé a nic neovlivňuje.
Pro mě je největším překvapením, kolik lidí oceňuje, oprávněně, morální vlastnosti Karla Schwarzenberga. Kdyby byla naše společnost opravdu taková,že tyto vlastnosti sama vyznává, bylo by u nás krásně. Takhle mi to připadá, že je to jakési vykoupení vlastního špatného svědomí tím, že budu volit kandidáta,který tyto vlastnosti podle mě naplňuje.
Já budu volit Miloše Zemana. Mám k němu řadu výhrad, především k jeho vystupování. Ale pořád dávám přednost mému přesvědčení, že je potřeba mít prezidenta, který bude schopen a ochoten korigovat svou neformální autoritou případné přešlapy vlády, parlamentu a senátu v zájmu většiny občanů. K tomu je M.Zeman podle svých vystoupení připraven na rozdíl od V.Klause, pro nějž bylo dominantní prezentovat sebe. A že takového politika potřebujeme, je nám po zkušenostech s touto vládou jasné. Miloš Zeman k tomu má zkušenosti z pozic předsedy parlamentu a premiéra, odborné zkušenosti zejména ekonomické. V situaci,v které naše země a naše demokracie je, jsou to v tuto chvíli pro mě vlastnosti důležitější.

 

Tomáš Koška, podnikatel, Vimperk

Lidé jsou ovce líné a nezajímají se o to, co se děje kolem. Krade se a uplácí. Rozkrádá se stát a díky tomu se vše zdražuje a pak si lidé za své peníze koupí čim dál méně, ale to oni neví, protože by místo po práci k telce nebo na pivo, museli něco přečíst, přemýšlet u toho a to je namáhavé. Nakonec zvolí toho, koho jim ukáže v nejlepším světle zmanipulovaná TV. A president nakonec  bude ten, za jehož éry se začalo opravdu nejvice rozkládat a korumpovat. ( Opoziční smlouva) Lidé jim na to pravěpodobně skočí. Je přeci třeba někoho, kdo v tom celém jede a nebude se v ničem rýpat, protože kdyby se opravdu začala pravda ukazovat, nás Václav Nejmoudřejší by putoval z hradu do hlubokého podhradí. Vždy mne fascinuje, jak se píše, kdo v ČR je nejbohatší. Věřte, že kdyby se přiznalo komu všemu patří akcie na doručitele, tak by na nejvyšších místech najednou byli jiné osoby vevodící opoziční smolouvě, či lidí na tento mocenský kartel napojení. Prostě si zvolíme za presidenta kandidáta podporovaného ruskou stranou, ač jsme před pár lety po značném usílí vyhnali poslední ruské vojáky, jež nás od roku 1968 okupovali.
Volím menší zlo – volím Karla Schwarzenberga

 

 

Ing. Bohumil Petrášek, starosta, zastupitel kraje, Vimperk:

Diskuze kolem přímé volby a dvou kandidátů, z nichž se jeden tento víkend stane příštím českým prezidentem, se v posledních dnech značně vyostřily. Média jsou přehlcená řadou rozporuplných informací, v nichž není jednoduché se orientovat, a každý občan by si měl vytvořit názor sám, přesto cítím potřebu se k volbě na tomto místě vyjádřit.
Jistě nejde o lehké rozhodování, Miloš Zeman i Karel Schwarzenberg jsou oba výraznými osobnostmi české politiky. Je proto nutné stanovit si svá osobní kritéria, která očekáváme od budoucí hlavy státu, a řídit se zároveň neoddiskutovatelnými fakty i intuicí.
Jsem přesvědčen, že bychom se měli oprostit od věcí, které prezident svými pravomocemi prakticky nemůže ovlivnit a odložit rozdělení „pravice” a „levice” na parlamentní volby v příštím roce. Měli bychom nechat stranou útoky na současnou vládu, jejíž mnohá nepopulární rozhodnutí jsou často důsledkem nevydařených rozhodnutí vlád minulých.
Dovoluji si vyslovit zde svůj osobní postoj: hlas dám i v druhém kole prezidentské volby Karlu Schwarzenbergovi. A to nikoli proto, že ve své současné funkci zastupuje politickou stranu, kterou podporuje hnutí Starostové a nezávislí. Ale právě proto, že on se nad svoji stranickost v případě zvolení prezidentem dokáže povznést. Z osobních setkání s ním mohu zodpovědně tvrdit, že jde o osobu morální, naslouchající, s velkým rozhledem, sociálním cítěním i mezinárodní autoritou. Nesdílím všechny jeho postoje, mimo jiné k problému kůrovce na Šumavě (rozhodování v této oblasti však není v kompetenci prezidenta) – ale v kontextu jeho ostatních vlastností a činů je pro mě tento rozpor malicherný. Rod Schwarzenbergů má v našem kraji bohatou historii a místní pamětníci považovali službu u nich za velkou čest. Karel Schwarzenberg se ani přes svůj šlechtický původ nikdy nepovyšoval (na rozdíl od řady jiných politiků zvolených lidem) a dlouhodobě se zajímá o „své lidi” – o tom svědčí i jeho časté osobní setkávání s nimi. Upřímně oceňuji jeho aktivní vztah k naší zemi i v době jeho nucené emigrace a zpochybňování jeho vlastenectví, natož pak českého původu, považuji za úsměvné.
Určitě je však třeba se nad následující volbou zamyslet a prezidentský úřad nepodceňovat, nepochybně má svoji váhu.
Respektovat budu jakýkoliv výsledek, doufám však v hojnou volební účast a v to, že občané podle svého svědomí zvolí konzistentní osobnost, která bude po skončení současného vyhroceného „boje” českou společnost skutečně stmelovat a která dokáže zodpovědně rozpoznat, co je pro náš stát podstatné, a kdy si naopak zachovat nadhled. A tou podle mého názoru Karel Schwarzenberg je.

 

 

Bc. Petr Mottl, starosta, Sušice:

Stejně jako v prvním kole prezidentských voleb budu volit “Karla” pro jeho obdivuhodný životní příběh 🙂

 

 

Václav Vostradovský, starosta, Kvilda:

Výsledek prvního kola jsem očekával, i když jsem nevolil ani jednoho z pánů, kteří postoupili do druhého kola. Já osobně jsem dal hlas Vladimíru Franzovi, který je mi svými názory nejbližší. V tomto dalším kole ale rozhodně podpořím Karla Schwarzenberga. U pana Zemana mi vadí jeho současné vazby na komunisty.

Nacismus, fašismus a komunismus jsou totalitní režimy nám veskrze známé. Pro nás Středoevropany představuje komunismus nejhorší zkušenost s totalitním režimem. Za činnost proti komunistickému režimu bylo od února 1948 do listopadu 1989 odsouzeno na 250 000 osob, 241 politických vězňů bylo popraveno a mnoho mužů a žen zemřelo ve věznicích, koncentračních táborech a také na hranicích státu při pokusech o emigraci. V táborech nucených prací bylo bez soudu dle zákona 247/48 uvězněno více než 80 000 lidí, velká skupina mužů sloužila vojenskou službu u tzv. pomocných technických praporů. Brutálních trestů se dočkali i ti, kteří za 2. světové války za svobodu bojovali, ale většinou na nesprávné “světové straně”, a zvláště ti, kteří se postavili komunistické moci v aktivním odporu.

Přestože nás historie varuje, komunistické myšlenky a chování jsou zde v České republice stále silně zakořeněny. Demokracie je stále více ohrožována existencí KSČM, která posiluje takovým způsobem, že žije v parlamentu a vládne v mnoha krajích. Osobně jsem přesvědčen, že komunistická strana je nereformovatelná. Její líbivý sociální program je založen na lži a na touze znovu se vrátit do mocenských pozic. Mám pocit, že lidé nechtějí znát cenu za “povrchní” blahobyt, po kterém volají, nepřemýšlejí, za jakých podmínek je to či ono reálně dosažitelné. Nebezpečí vidím v bagatelizaci zločinů komunismu, v neochotě jednotlivců přiznat si svá vlastní selhání a v neschopnosti lidí převzít osobní zodpovědnost za svůj život. ……….proto pana Zemana volit opravdu nikdy nebudu!

 

 

Ing: Antonín Schubert, starosta, Modrava:

V minulém týdnu jsem nejméně 10x odpovídal na otázku koho budu volit v prezidentských volbách a proč. Mám stejná práva jako jakýkoliv občan tohoto státu, který se chce účastnit přímé volby prezidenta republiky. Volba je tajná a já již nemíním dále mediálně odtajňovat svoji volbu. Těm kdo mě znají, je moje volba jasná. Hysterie, která se odehrává mezi příznivci finálních kandidátů, začíná připomínat Hitschkokovo Psycho nebo v lepším Šolochovův Tichý Don.

 

 

Ing. Bc. Robert Zeman, místostarosta, Prachatice:

V druhém kole, stejně jako v pátek 11.1., podpořím Karla Swarzenberga, protože naplňuje nejvíce mé představy o hlavě státu, která naváže na osobnost TGM i Václava Havla, kterých si vážím pro jejich státotvornost, jakkoliv měli tito muži a pan Karel Schwarzenberg má jako každý z nás své chyby a nedostatky.

 

 

Ing. Jaroslava Martanová, místostarostka, Vimperk:

Velice mi potěšilo, že prvně v historii naší země mám právo vybrat si a dát hlas svému kandidátu, který se uchází o úřad prezidenta. Úřad prezidenta České republiky nemá takové pravomoci jako v jiných zemích, zejména světových velmocí, nicméně je hlavou státu, která naši zem reprezentuje. Ústava definuje povinnosti a pravomoci prezidenta na domácí politické scéně i na poli zahraniční politiky. Oba kandidáti, kteří postoupili do druhého kola mají bohaté politické zkušenosti z působení ve vládě, v parlamentu, na domácí politické scéně i v zahraničí. Vzhledem k tomu, jaká nálada dnes vládne v naší společnosti, bylo by dobré, aby na hradě byla osoba, která dokáže komunikovat se všemi, povznést se nad konflikty a výtky vůči své osobě z minulosti, posuzovat věci chladnou hlavou a s odstupem a neurážet druhé. Ať již vyhraje volby Karel Schwarzenberg nebo Miloš Zeman, vždy to bude pan prezident, kterého bychom měli ctít a vážit si ho, já budu. Pro mne tou vhodnější osobou by byl Karel Schwarzenberg, a proto mu dám svůj hlas i v druhém kole.

 

Ing. Miroslav Krejča, senátor:

Tak nám zbyli dva. Karel a Miloš (abecedně podle příjmení). Někoho postup právě těch dvou do cílové rovinky potěšil, někoho zklamal. Ale to je realita každé volby – i té přímé. Pro koho se ale rozhodnout? Někdo v tom má jasno, někdo je na pochybách – stejně jako já, někdo prostě již k volbám nepůjde. Oba mají na něco shodné názory, v něčem se rozcházejí. A právě to odlišné bude nejspíš rozhodovat…celé stanovisko jsme zveřejnili už dříve zde

 

 

Ing. Jiří Mánek, ředitel NP a CHKO Šumava:

Při volbě prezidenta se musím dívat na to, zda má být Šumava zelená, nebo sežraná kůrovcem. Z pozice ředitele Národního parku Šumava musím při volbě prezidenta České republiky přihlížet k postojům obou kandidátů – Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga – na problematiku našeho největšího národního parku, který již více než půl roku řídím a kde více než deset let pracuji. V tomto konkrétním tématu jsou oba kandidáti v příkrém rozporu. Zeman prosazuje umírněnou péči o lesy, Schwarzenberg by nechal celou Šumavu bez pomoci člověka. Řada prezidentských kandidátů na Šumavě byla a o problém se zajímala. Osobně jsem je doprovázel. Nejčastěji tu však byl Miloš Zeman. Nejen v rámci prezidentské kampaně. O problémy Šumavy se zajímá dlouhodobě. Návštěvu Karla Schwarzenberga jsem však nezaznamenal žádnou. Byť se v názorech na Šumavu zcela neztotožňuji s názorem ani jednoho z nich, tak přiznávám, že názory Miloše Zemana jsou mi mnohem blížší… celé stanovisko jsme zveřejnili už dříve zde

 

 

Ing. Milena Stárková, bankovní úřednice, zastupitelka města a kraje, Sušice:

První kolo prezidentské volby ukázalo, že český člověk si na Hradě přeje zkušeného člověka, který je dlouholetým politikem. To bylo pro mnohé překvapením. Pro mou volbu je rozhodující, abych svému prezidentovi rozuměla. Před činy a skutky z minulosti upřednostňuji vize do příštích let. Mezi rozhodující názorové rozdíly obou kandidátů patří: vlastnictví anonymních akcií, církevní restituce, zákon o prokázání nabytí majetku, větší pravomoci prezidenta, amnestie a milosti. Budu volit člověka, který má přirozené sociální cítění , a to i přesto, že v minulosti nejprve sociální demokracii pomohl na výsluní a poté ji zase poškodil. Nikdo není dokonalý a je potřeba si vybrat. Vyberu si Miloše Zemana.

 

 

Mgr. Alžběta Rückerová, učitelka, Vimperk:

V druhém kole prezidentských voleb dám přednost Karlu Schwarzenbergovi . Ctím jeho rod, obdivuju znalost šesti cizích jazyků a souhlasím s většinou jeho názorů. Klady převládají, i když třeba s jeho názorem ohledně nezasahování lidí v národním parku Šumava nesouhlasím. Doufám, že v této věci svůj postoj přehodnotí.

 

 

Ing. Luděk Sáska, ředitel Lyžařského areálu Zadov:

Volím jednoznačně OSOBNOST – Karla Schwarzenberga.

 

 

MVDr. Šárka Janásková, veterinářka, zastupitelka, Vimperk:

Budu z důvodu slušnosti, nadhledu a nezatíženosti korupcí volit pana Karla Schwarzenberga. Představuje pro mě poslední naději a možnost vnést do naší politiky slušnost a respekt k morálním hodnotám, což druhý kandidát rozhodně nesplňuje, vím že to bude těžké, protože samolibost, rétorika a velká mlživá slova pana Zemana určitě osloví velké množství lidí, ale snad si i vzpomenou, že velká gesta už tu od roku 1989 zaznívala stále a žádný užitek nám zatím nepřinesla, spíše pěkně a nenápadně skryla všechny velké podvody, které se v naší zemi dějí. Pokud by byl zvolen pan Schwarzenberg, budu hrdá na to, že jsem Češka.

 

 

Ing. Eva Piherová, ředitelka G a SOŠe Vimperk

Ráda budu se čtenáři sdílet svůj osobní názor na kandidáty na prezidenta ČR. V prvním kole prezidentské volby jsem podpořila Přemysla Sobotku. Prostudovala jsem si jeho životopis, seznámila se s jeho názory a vyhodnotila jsem ho jako nejlepší alternativu, byť jsem si byla vědoma nebezpečí, že se do druhého kola prezidentské volby nedostane. Můj kandidát, jak jistě dobře víte, zvolen nebyl. Přesto se domnívám, že máme ve druhém kole výběr ze dvou kvalitních kandidátů. Uvědomuji si, že nevolíme dokonalé nadlidi, ale pragmatické politiky. V tomto případě je jistě zkušenost s “velkou” politikou výhodou, ne-li předpokladem pro výkon prezidentské funkce. A tuto podmínku splňují oba. V případě Miloše Zemana mám ale obavu, že jeho čas už minul. V době, kdy byl premiérem, nás sice bavily jeho veselé historky a bonmoty, ale v pozadí stál pan Šlouf a jemu podobní. Intriky mu také nebyly cizí, což dokazuje např. aféra “olovo”, která měla zdiskreditovat Petru Buzkovou. Ve druhém kole prezidentské volby jsem se tedy rozhodla podpořit Karla Schwarzenberga. Je to osobnost, kterou uznávají ve světě. Nechci podceňovat jazykovou vybavenost pan Zemana, ale pan Schwarzenberg byl vychován v bilingvinním prostředí a od malička studoval další jazyky. A podstatný je pro mě i jeho charakter. On není závislý na dalších zájmových skupinách, nemá to zapotřebí. A je mi sympatické, že je schopen hovořit i o kontroverzních tématech naší historie, není svázán konvencemi a přesto je to konzervativní politik. Působí obyčejně. Lidsky. Já jsem měla tu čest se s ním setkat osobně pouze jednou, ale zapůsobil na mne svojí hlubokou znalostí české historie, o níž hovoří zcela přirozeně. Držím mu palce. Těším se, že on bude prezident, kterému budeme rozumět.

 

Věra Vávrová ml., podnikatelka, Vimperk, v současné době Curych:

K zamyšlení, jak může mít někdo “rád” Karla Schwarzenberga. Je to politik a ministr vlády, to znamená, že má za sebou řadu rozhodnutí, která by jako apolitická osobnost vůbec nemusel dělat a která jsou jasně sporná. Zároveň ale za sebou jednoznačně nemá žádné dokazáne lži, manipulaci s veřejným miněním a neopravněnou snahou pomoci sobě nebo svým přátelům (finančně nebo jinak) jako Miloš Zeman – Olovo, Bamberk, Šlouf atd…
CV Karla Schwarzenberga, kultivovanost jeho projevu, historicky a společenský rozhled jsou na takové úrovni, že vyrazně převyšuje a vždycky převyšoval náš narodní standard, kterému všichni rozumíme. Stačí říct “malá domů” a přátelsky mrknout. Myslím, že většina lidi, kteří mají “rádi” Karla, nemají rádi to, co představuje právě Miloš Zeman. Chceme na Hradě lháře a manipulátora? Velká část lidí říká, že ne, a snaží se přitom nějak pozitivně vymezit právě proti mocichtivosti a egomanství. Jestli je způsob, jak se přitom vyjadřují,to, ze ukazuji svou osobní náklonnost ke KS, tak je to velký úspěch. Pozitivně se vymezují proti snaze Miloše Zemana dostat ke sklonku života moc, která by mu pomohla zastřít, čeho všeho se na téhle společnosti uz dopustil a zároveň si dokazát, že to před 10 lety vlastně neprojel. Proti tomu je realpolitika KS slabý odvar. Proti sobě stojí Čech, kterému jde na konci života o tuhle zemi, a další Čech, kterému jde jen o sebe samotného. To je všechno, o co tu jde.

 

 

Karel Beránek, glosátor (nejen) vimperského dění:

Ztráta paměti?
Jeden ze současných finalistů prezidentské volby se obhajuje a hlavně vyzdvihuje, že když byl předsedou vlády, byla jeho vláda po celé čtyři roky stabilní. Ano, byla tak stabilní, že jsme stabilně něco platili. Přes 10 miliard korun firmě CME za prohranou arbitráž kvůli TV Nova. Každý občan 10.000 Kč. Za jeho stabilní vlády začaly padat banky jako mouchy po Biolitu. Celá stabilita nás přišla na částku 570 miliard korun. Jedná se o polovinu státního rozpočtu na letošní rok! Kdo to vše zaplatil? Samozřejmě že my, daňoví poplatníci. Banky si tu s námi dělají, co chtějí, a ani jedna nepatří našemu státu. Pěkně drahá stabilita. Se současným prezidentem si rozdělili tzv. opoziční smlouvou naši republiku jako pašalík nebo dědičné léno a důsledky toho pociťujeme dodnes. Pokud je onomu finalistovi položen nepříjemný dotaz, buď tazatele zesměšní, nebo se z odpovědi vylže. Opravdu trpíme ztrátou paměti? Vždyť tento kandidát je věrný otisk prezidenta současného. Kdo tedy trpí dějinnou sklerózou, ať jej také volí. Věkem jsem už starší, ale paměť mám bohudíky dobrou. Druhému kandidátovi kromě hudebního sluchu přeji pevné zdraví a nervy.

 

 

(red)