Podezřele výhodné koupě luxusních aut

auto luxus

Krajští kriminalisté odhalili po dvou letech podvody při prodeji luxusních aut

 

PLZEŇSKÝ KRAJ – Obvinění muži sjednávali nákup a prodej luxusních vozidel za “výhodné” ceny. Auta kupovali přes zahraniční společnost bez daně z přidané hodnoty a předstírali jejich vývoz do jiné členské země Evropské unie. Vozidla nikdy území České republiky neopustila, naopak zde byla prodána za cenu včetně daně, která však nebyla na našem území zaplacena. 

 

     Kriminalisté odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje v uplynulých dnech zahájili trestní stíhání 44letého muže z Plzeňska a 44letého muže z Berounska pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, spáchaný ve formě spolupachatelství.

 

Poznatek, že na území města Plzně a jinde dochází k prodeji luxusních vozidel za mimořádně výhodných podmínek, získali v roce 2015. Nákup aut probíhal v podstatě na zakázku, kdy si konečný zákazník určil konkrétní značku a typ auta, které preferuje, a obvinění požadované vozidlo posléze dodali.

 

Na případu pracovali kriminalisté velmi intenzivně dva roky. Postupně se jim podařilo zadokumentovat listinné důkazy a finanční transakce spojené s řetězem různých společností a všechny informace provázat s obviněnými muži.  

 

Za podpory Finančního úřadu pro Plzeňský kraj zjistili, že obvinění nejméně od července roku 2014 po předchozí vzájemné domluvě sjednávali nákup a prodej luxusních vozů. Založili obchodní společnost, ve které byl jeden z nich jednatelem, a to v jiném členském státu Evropské unie. Poté cestou takto účelově založené zahraniční společnosti uzavřeli kupní smlouvu na nákup vybraného vozidla s obchodníkem v Čechách, který měl zrovna požadované vozidlo v nabídce. Auto koupili za cenu, která byla s nulovou daní z přidané hodnoty s tím, že doložili čestné prohlášení, kterým deklarovali, že vozidlo bylo přepraveno do sídla firmy v jiném členském státu Evropské unie.

 

Vývoz vozidel z České republiky však pouze předstírali, aby se jim u prodejce podařilo dosáhnout kupní ceny bez daně z přidané hodnoty. Nejenže vozidla území České republiky nikdy neopustila, naopak byla prostřednictvím dalších českých společností prodána prodejci s luxusními automobily, tentokrát však již v cenách včetně daně z přidané hodnoty.

 

Popsaným prodejem vznikla povinnost k odvodu daně z přidané hodnoty, k čemuž však nedošlo žádnou z obchodních společností či fyzickou osobou na území českého státu nebo v jiném členském státu Evropské unie. Česká republika tak byla zkrácena na dani z přidané hodnoty, a obvinění získali neoprávněný majetkový prospěch velkého rozsahu, minimálně v částce 2,6 miliónu korun.

     Celkem se podařilo prokázat, že muži neodvedli daň za sedm luxusních vozidel, v jednom případě značky Porsche Panamera, zbytek BMW.
     Jako příklad lze například uvést, že vozidlo značky BMW X6 koupili obvinění za kupní cenu 2,7 miliónu korun bez daně z přidané hodnoty a prodali za 3,3 miliónu korun včetně daně, která však nikdy v České republice ani jinde nebyla zaplacena.

     Trestní stíhání obviněných je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí trest odnětí svobody v trvání až osm let.

 

– p cr-

{jcomments off}