Sníh a led na střechách

může připravit majitelům budov pěkně horké chvilky.  Za stav střech v zimním období odpovídá majitel objektu a je proto také povinen sníh ze střech průběžně odklízet a zajistit bezpečný průchod kolem budovy.

 

Na mnoha místech  už jste se i vy jistě setkali se zábranou  na chodníku s upozorněním “pozor, ze střechy padá sníh a led”.

Je ale třeba ale  myslet na to, že  v určitých  místech je, kvůli bezpečí chodců, proůchodnosti chodníků a přístupu do budov,  takové řešení nepříliš vhodné. Pokud nastane situace ohrožující  bezpečnost a zdraví chodců  právě z důvodu  nebezpečí pádu  velké vrstvy sněhu, ledových zmrazků a rampouchů ze střech, je možné se obrátit  na technické služby a na hasiče. 

 

V posledních dnech,  před příchodem silných mrazů a avizovaným oteplením, pomáhali hasiči s odstraňováním sněhových nánosů  ze střech budov na několika místech v Sušici, kde vzhledem k teplotním výkyvům hrozilo bezprostřední nebezpečí ohrožení chodců. Zejména těžko dostupná místa zvládnou  ošetřit díky své technice, kterou technické služby nedisponují. 

1

 

2

 

3

V pátek shazovali hasiči sníh ze střechy na budově komunitního centra a DPS. Jednotka HZS Sušice si na pomoc , kvůli těžké přístupné ploše střechy DPS Pod Svatoborem, přivolala i speciální techniku z Klatov. 

 

O problematice jsme již informovali v článku  “Pozor na padající sníh”, kde najdete vyjádření a dopručení HZS, na které příslušné instituce se v případě potřeby obracet.

-red-