Potřebujeme moře a letiště

Na stavbě nového města se podílelo několik desítek stavitelů, návrhářů, jeden hlavní a několik pomocných architektů, technické zázemí zajišťovaly maminky se svačinami a dostatečným pitným režimem.  A nové město rostlo jako z vody – přesněji jakoz LEGA. Za tři dny bylo hotovo!

 

Pro srovnání: takhle  vyrostlo město v představách dětí i dospělých v loňském roce:

p1220998

 

 

A letos nebylo o nic chudší

l2

Jak si představují své vysněné město děti, které se účastnily letošního projektu “Postav si své město”?

Zvířata, domy, lidé, auta, letadla, lodě, technika dokonce i mimozemská, ale i hrady, zámky,  pohádky (včetně vlastního draka)… Město by mělo ležet na kraji moře, mít vlastní “pustý ostrov”, velké letiště, železnici, dostavník, spoustu květin stromů a zvířat, stavby, stroje a zařízení technicky samozřejmě na velmi vyspělé úrovni ….

l621

 

Další ročník “hravého” projektu, který do Česka dorazil původně z německé továrny na Lego, se teď ze Sušice přesouvá na Slovensko.

 

a3
Plocha se pomalu zaplňuje,  soustředění je téměř hmatatelné a výdrž se zdá být nekonečná…

 

Během tří dnů měli stavitelé možnost vyjádřit se prostřednictvím stovek tisíc kostiček z lega a vytvořit své měto snů. Hlavním architektem, který hotová díla umisťoval na  základnu o rozměrech 8×3,5 metru byl Ing. Jan Spěváček, pořadateli zajímavé putovní akce  jsou Církev bratrská a sdružení YMCA.

 

Děti i dospělí se opravdu vyřádili dosytosti a město rostlo před očima. Slavnostně bylo zájemcům předvedeno v celé své kráse v neděli 27. ledna dopoledne. Ještě alespoň na chvíli dostali přítomní možnost si s legem pohrát… A pak?  Pak nastalo  bourání a rozebírání – několik dospělých dobrovolníků totiž muselo ty sestavené statisíce barevných plastových dílků zase pěkně rozdělit do jednotlivých setů a krabic a připravit na cestu za hranice.

 

z3

 

Spokojenost s dílem byla veliká. Pokud se to podaří, mohl by projekt možná příští rok pokračovat – ale zájem o účast v něm je tak velká, že samotné přihlášení se ještě nic nezajistí. Organizátoři ale přislíbili, že se pokusí o to, aby v Sušici našel trvalé místo.

Další snímky  si prohlédněte ve fotogalerii (foto ff, as)