Padělky v prodeji i přes sociální sítě

ČOI zaznamenala další prodej padělků, tentokrát přes sociální sítě

 

(Praha, 2. červen 2017) Internetový prodej a sociální sítě se stávají frekventovanou obchodní platformou pro nabízení a prodej zboží. Ne vždy je však spotřebiteli doručeno v požadované kvalitě. Na základě podnětů spotřebitelů provedli inspektoři ČOI Středočeského kraje a Hlavního města Prahy kontrolu zaměřenou na nabídku a prodej zboží přes internet a sociální sítě Facebook a LetGo. Na začátku května prověřili čtyři prodávající a ve třech případech zjistili nezákonný prodej padělků.

 

kabela

Česká obchodní inspekce Středočeského kraje a Hlavního města Prahy uskutečnila čtyři  kontroly nabídky a prodeje zboží. Dvě kontroly se týkaly nabídky a prodeje prostřednictvím aplikace Facebook a LetGo Z důvodu prokázání této činnosti inspektoři vedli s prodejci dlouhodobou komunikaci přes telefon a sociální sítě. Dále proběhly dvě kontroly internetového prodeje, kde  ČOI zjistila rovněž pochybení.

 

V prvním případě při kontrole nabídky přes aplikaci LetGo, kdy prodávající byl uveden pod jménem Mája Suchá, byly objednány 3 kusy výrobků označené ochrannou známkou Michael Kors. Celková cena originálních výrobků činila 26 000 Kč. Následně byla s prodejcem sjednána schůzka na veřejném místě (Obchodní centrum Galerie Fénix) za účasti Policie ČR, kde proběhl nákup a zajištění tohoto zboží. Kontrolou bylo zjištěno, že prodávající osoba nevlastní žádné živnostenské oprávnění. Řešení porušení zákona dále probíhá.

 

V druhém případě probíhala komunikace přes Facebook a telefon. Prodávající také prezentoval zboží na showroomu na adrese Opletalova 35, Praha 1, avšak bez objednání předem se do showroomu nelze dostat. Kontrola inspektorů v místě probíhala standartním způsobem. Žádné výrobky porušující některá práva duševního vlastnictví nebyly v době kontroly na uvedené adrese nabízeny, prodávány či skladovány. Prodávající je v době kontroly nenabízel ani na svých facebookových stránkách. Přesto bylo zjištěno porušení zákona o ochraně spotřebitele spočívající v nesprávném značení textilních výrobků nabízených spotřebiteli k prodeji.

 

Dále inspektoři ČOI Středočeského kraje a Hlavního města Prahy kontrolovali nabídku a prodej přes internetové stránky www.sbazar.cz/luxurious07. Zde byla objednána kabelka Louis Vuitton. Kontrolou byla prokázána nabídka a prodej padělku. Stejně tak bylo zajištěno zboží nabízené a objednané přes www.cz.flame-fashion.com, které bylo doručeno z Bulharska. Jedná se o padělané textilní zboží ochranné známky Adidas.

 

Přestože jsou kontroly tohoto typu složité a obtížně realizovatelné, Česká obchodní inspekce je pravidelně a důsledně provádí a v poslední době v této oblasti zaznamenává  úspěchy.  

-tz coi-

{jcomments off}