Krásná bez chemie – certifikovaná přírodní zahrada

První certifikovaná „Přírodní zahrada“ na Klatovsku se otevírá veřejnosti

 

zahrada

 

Přírodní zahrada „Zahrada u malíře“ v Myslovicích se poprvé otevře široké veřejnosti v sobotu a neděli 10. a 11. června v rámci celoevropské akce „Víkend otevřených zahrad“. Zahrada u malíře, která je u domu manželů Dvořákových, je první a prozatím jedinou certifikovanou přírodní zahradou na Klatovsku.

 

Aby mohla být zahrada certifikována, musí splňovat tři základní kritéria: nesmí se používat umělá minerální hnojiva, nesmí se používat pesticidy, herbicidy a chemické postřiky a nesmí se používat rašelina k úpravě půdy ani v podobě kupovaných substrátů pro hrnkové rostliny. Dále musí být v zahradě ještě další stanovené přírodní prvky, které zajišťují místo pro život drobným živočichům a hmyzu, kteří pak na zahradě přispívají k zajištění přírodní rovnováhy, např. eliminují škůdce v zahradě. Mottem přírodních zahrad je, že zahrada může být krásná i bez chemie,“ vysvětluje majitelka zahrady Věra Dvořáková.

 

Přírodní zahrada přitom plní funkci jak estetickou, odpočinkovou tak svým majitelům přináší i užitek.

Přírodní zahrady fungují jako takové oázy, které mají zajistit místo pro život drobným živočichům, kterým ubývají jejich úkryty v hospodářské krajině. Zároveň však samozřejmě slouží nám lidem, rodině, jako prostor pro odpočinek, pro hry dětí a jako místo, které umí produkovat zdravé a čerstvé potraviny bez chemie.

 

To je na přírodní zahradě právě to kouzelné, že člověk se musí doslova přepnout a musí přemýšlet o výsadbě jinak, než konvenčně. Například pokud chcete mít v zahradě rostlinu, která vám neprospívá po přesazení už na několikátém stanovišti, nezačnete jí proto tvořit umělé podmínky k růstu pomocí chemických přípravků, ale prostě se jí vzdáte a nahradíte jinou, podobnou, která v zahradě prospívá. U rostlin fungují vztahy podobně jako u lidí, některé spolu kamarádí a podporují se, jiné se vzájemně nesnesou. Stačí zapřemýšlet, zjistit si druhy, které navzájem prospívají a ty pak sesazovat k sobě. Rostliny si pak dokážou dodávat látky potřebné k růstu a třeba si i odpuzovat škůdce. Není to přitom nijak složité a právě to chci představit návštěvníkům, kteří dorazí v rámci Víkendu otevřených zahrad,“ dodává Věra Dvořáková.

 

Akce „Víkend otevřených zahrad“, začala ve Velké Británii a brzy se rozšířila po celé Evropě. V rámci ní se může široká veřejnost podívat i do jinak nepřístupných zahrad, které jsou něčím zajímavé. V České republice se o víkendu 10. a 11. června otevřou na dvě stovky zahrad, z čehož v Plzeňském kraji jich bude okolo dvaceti.

 

Na vytváření své přírodní zahrady pracuji už několik let a stále je co zdokonalovat, stále je co se učit. Někdy je to jednoduché, jindy mě to zavede do slepé uličky, ale v každém případě je znát rozdíl. Těch změn se tu odehrála celá řada, od vytvoření nejrůznějších záhonů, kamenných zídek až po to, kdy jsme začali větší část zahrady kosit ručně, kosou,“ říká majitelka zahrady v Myslovicích.

 

Součástí prezentace přírodních zahrad v Myslovicích u domu č.p. 16 bude i doprovodný program, kdy si návštěvníci mohou prohlédnout zahradní knihovnu a výstavu fototechniky 70.-80.let (pouze v případě pěkného počasí). Budou zde k dostání sazenice ze zahrady, domácí občerstvení a drobné výrobky. Pro děti je připraven dětský koutek s domečkem, pískovištěm a malířským atelierem. Prohlídky zahrady probíhají v sobotu a v neděli od 10 do 16 hodin, vždy každou celou hodinu. Více informací na www.zahradaumalire.cz

 

-tz-

{jcomments off}