Mouřenecké léto? Začíná o víkendu!

Šumavský Mouřenec zve o prázdninách na Hutku i Basikovou

Multižánrové. Takové bude i letošní Mouřenecké léto v kostele sv. Mořice nad šumavským Annínem. V programu několikaměsíčního duchovního, kulturního a vzdělávacího cyklu nechybí koncerty, přednášky, besedy nebo každodenní komentované prohlídky. Kostel bude několikrát otevřený i v noci.

Žánrově pestré budou už první červencové dny. „Jako každý rok chceme s dětmi přivítat prázdniny, a proto v neděli 2. července od 14 hodin zveme na dětský den. Malé i větší děti se mohou těšit na koncert pohádkových písniček, modlitbu, soutěže, přechody přes slack lano, sázení květin a další aktivity. Děti budou také malovat Mouřenec a obrázky pak pověsíme do kostela a na hřbitovní zeď. Máme připravenou i mokrou variantu. Program upravíme podle počasí,“ slibuje vedoucí dětského dne Jiřina Panušková.

 

2.7. detsky den mourenec

V předvečer státních svátků, v úterý 4. července v 19 hodin, přivítá Mouřenec zahraniční hosty. Poprvé v kostele vystoupí belgický královský dětský sbor Orgelpijpjes. „Bude to zcela mimořádná událost. Posluchači se mohou těšit na desítky nadšených dětí a teenagerů z belgického Haverlee. Při benefičním koncertu zazní mezinárodní i lokální písně pojaté v moderním i starověkém stylu a to v různých jazycích,“ láká Lukáš Milota z pořádajícího spolku Přátelé Mouřence. Výtěžek z koncertu věnují belgičtí zpěváci mouřeneckému kostelu.

 

5.7. mourenec adorace

 

Ve středu 5. července v 19 hodin bude jako každý rok v kostele večerní adorace. Obřad povede mouřenecký kněz P. Jenda Kulhánek. O den později, 6. července v 19 hodin, vystoupí v kostele opět písničkář Jaroslav Hutka. Vstupenky jsou v předprodeji na www.sirkus.cz, v sušickém kině a v infocentru v Hartmanicích. A budou k dostání i na místě před koncertem. Rušný týden na Mouřenci završí v neděli 9. července od 14 hodin koncert skupiny JenTet z Plzně. Znít budou známé i méně známé spirituály.

 

6.7. hutka mourenec

 

„Snažíme se, aby chystané pořady měly duchovní rozměr a aby zaujaly široké spektrum posluchačů,“ dodává pořadatel Lukáš Milota.

Od prvního července startují na Mouřenci také každodenní komentované prohlídky. „V červenci a srpnu se každý den od 16 hodin vypravíme do kostela, kostnice a do muzea,“ upřesňuje průvodkyně Jana Kadlecová. Letos nově zve Mouřenec v létě i na noční prohlídky. Ty první budou už od 3. do 6. července, a to denně od 22 hodin. „Budou při svíčkách a budou tajemné,“ naznačuje Kadlecová.

 

letní mouřenec - foto jitka marková

 

Během dalších prázdninových víkendů pozve Mouřenec například na přednášku o kostnici, besedy se zvonařem P. R. Manouškem, historikem umění Janem Roytem nebo pamětníkem Emilem Kintzlem. V letním programu nechybí ani varhanní koncerty, křesťanský folk, gospely a další žánry. Posluchači se mohou těšit na skupiny Quo Vadis, Touch of Gospel nebo Petr Novák Forever. Hudebním vrcholem Mouřeneckého léta bude v pátek 28. července od 19 hodin koncert zpěvačky Báry Basikové. Doprovodí ji muzikálový zpěvák Aleš Kohout z plzeňského divadla, zpěvačka Silvie Matičková a členové sušických a rokycanských sborů.

Na přelomu července a srpna zavítá k Mouřenci sochař Baroloměj Štěrba. Před zraky návštěvníků bude tvořit pískovcovou sochu sv. Mořice, která později ozdobí budovu kostela.

Veškeré podrobnosti k Mouřeneckém létu mohou zájemci najít na internetových stránkách www.pratelemourence.cz nebo na www.facebook.com/mourenec.

 

mourenecke leto

 

{gallery}susice/2017/06_cerven/moric/{/gallery}

{jcomments off}