Slušnost na ně neplatí

senior telefon

Policisté upozorňují seniory, na další praktiky podvodníků – při telefonických hovorech se pachatelé vydávají za příbuzné a chtějí peníze

       Policisté na obvodním oddělení v Klatovech včera přijali oznámení o podvodu. Pětasedmdesátileté ženě z Klatov na pevnou telefonní linku zavolal ve středu 2. srpna 2017 před třináctou hodinou neznámý muž. Ženě se představil jako vnuk a chtěl půjčit finanční hotovost ve výši 150 až 200 tisíc korun. Dále se vyptával, jestli nemá žena doma nějaké zlato. Dokonce seniorce nabídl, že ji odveze do peněžního ústavu a nechtěl, aby někomu cokoli sdělila.

Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod ve stadiu pokusu.

Policie ČR prošetřuje případy, kdy pachatelé využívají důvěřivosti důchodců. V žádném případě neumožnit přístup cizím a neznámým osobám do domů či bytů.

Pachatelé se vydávají za příbuzné s tím, že potřebují pomoci a chtějí zapůjčit finanční prostředky. Nikdy takovým osobám neříkejte při telefonickém hovoru podrobnosti o své finanční situaci a okamžitě komunikaci ukončete. Pachatelé si vyhledají telefonní čísla v telefonním seznamu a zkouší, zda jejich vyprávění někdo uvěří.

 Další možnosti podvodů

Pokud nějaká osoba je za Vašimi dveřmi:- neotvírejte nikdy dveře bytu nebo domu, dokud si nejste naprosto jisti, že člověka za dveřmi znáte. Pokud Vás někdo oslovuje jménem, nemusí znamenat, že Vás zná. Příjmení a mnohdy  i jméno si může každý přečíst na vizitce u zvonků nebo na poštovní schránce.

Pachatelé si obstarávají falešné průkazy a vymyslí i důvod, aby byli vpuštěni do obydlí.

 

Nepodlehněte zvýšenému nátlaku těchto osob, slušnost na ně neplatí.

Pokud chcete vpustit do bytu neznámou osobu, požádejte vždy o přítomnost další Vám známé osoby – příbuzní, sousedé.

Podvodníci si tipují své oběti – někteří si vyhlížejí seniory u pošt, peněženích ústavů při výběru finanční hotovosti z bankomatů.

Pokud jste se stali obětí podvodného jednání, obraťte se neodkladně na kterékoli policejní oddělení Policie ČR nebo na linku číslo 158.

 

– p cr- 

{jcomments off}