Plzeňský kraj: vesnicí roku jsou BŘASY

Vítězem krajského kola 23. ročníku soutěže Vesnice roku se oficiálně stala v sobotu obec Břasy na Rokycansku. O letošním vítězství této obce se vzhledem k organizaci tradičního slavnostního ceremoniálu ví už několik měsíců. S napětím se proto v Břasích očekávaly výsledky v dalších kategoriích soutěže, které zůstávaly tajné až do poslední chvíle.

 

brasy1

 

Zlatou stuhu za vítězství v krajském kole a příspěvek od Plzeňského kraje ve výši 100 tisíc korun předal hejtman Josef Bernard starostovi vítězné obce, kterým je Miroslav Kroc. Břasy tak automaticky postupují do celostátního kola soutěže, kde budou reprezentovat Plzeňský kraj.

 

Bílou stuhu za zapojení dětí a mládeže do života obce získaly nedaleké Němčovice, Modrou stuhu oceňující společenský život v obci obdržely Kozolupy ze severního Plzeňska. Za péči o zeleň a životní prostředí získala Zelenou stuhu obec Myslív z okresu Klatovy a Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu putovala rovněž na Klatovsko, a sice do Kolince.

 

Ceny předávali mimo jiné ministryně pro místní rozvoj Ing. Karla Šlechtová, senátoři za Plzeňský kraj, Doc. MUDr. Milada Emmerová CSc. a Mgr. Václav Chaloupek, poslanci za Plzeňský kraj Mgr. Miloslava Rutová a Ing. Jan Volný, předseda Svazu místních samospráv JUDr. Stanislav Polčák, za Ministerstvo zemědělství Ing. Milan Schovánek, předseda Spolku pro obnovu venkova ČR Ing. Stanislav Rampas. Slavnostního vyhlášení se zúčastnili i další hosté, a to starostové vítězných obcí z minulých let, zástupci obcí, které se soutěže účastnili v letošním roce, představitelé obcí Mikroregionu Radnicko i dalších okolních obcí a také několik stovek domácích obyvatel

.

Všechny čtyři oceněné obce získaly od Plzeňského kraje formou symbolického šeku příspěvek ve výši 30 tisíc korun. Cenu hejtmana Plzeňského kraje vybojovala obec Buková z jižního Plzeňska a Cenu Rady Plzeňského kraje si odvezli zástupci obce Chrást z okresu Plzeň-město. I obě tato ocenění jsou spojena s finanční odměnou, Buková získala šek na 60 tisíc korun a Chrást šek na 45 tisíc korun.

 

„Podpora menších obcí a venkova vůbec je povinností vedení kraje a my se snažíme mimo jiné takto symbolicky podpořit v rozvoji menší obce, které Plzeňský kraj dělají tím, čím je. Jsme krajem venkovským, a proto si naši pozornost právě tyto obce zaslouží,” uvedl hejtman Josef Bernard.

 

V opravdu nabitém programu nechybělo ani vystoupení dětí ze základní školy a ukázky vojenské techniky. Návštěvníci si také mohli prohlédnout nablýskané historické motorky nebo si vyzkoušet netradiční sporty. O hudební doprovod se postaraly tři místní skupiny. Oficiální program pak zakončil velkolepý ohňostroj. Samozřejmostí byl bohatý raut a 500 místních obyvatel slavilo vítězství a zlatou stuhu až do páté hodiny ranní.

 

Břasy nyní čeká příprava na návštěvu celorepublikové komise, která do obce dorazí 4. září a jejím úkolem je ohodnotit 13 finálových obcí letošního již 23. ročníku Vesnice roku.


Zdroj: zaktv.cz

{jcomments off}