Pololetní zúčtování

„ No, to se dalo čekat! A to se ještě paní učitelka musela hodně krotit, viď?”


Tak takovéhle diskuse dnes asi nebudou v rodinách výjimkou. Učitelé vystavili svým žákům a studentům „účty” v podobě pololetních vysvědčení. Na zotavenou po více či méně příjemných zprávách mají celý týden, protože na pololetní prázdniny navazují hned jarní.

 

Vzpomínáte si ještě, jaké to bylo, když jste nosili domů vysvědčení vy? Zažívali jste jako rošťáci horké chvilky, nebo jste byli vzorňáci a byly pochvaly a případně i odměny? Vymýšleli jste originální výmluvy, proč zrovna z chemie máte trojku, ačkoliv se vám pokus, při němž sousedky prádlo na vedlejší šňůře záhadně změnilo barvu, vždycky vydařil, nebo proč pan ředitel udělil hrozivou důtku, i když se vlastně tomu plotu do kterého za vydatného povzbuzování spolupachatelů najel školníkův moped, vlastně zas tak nic nestalo (stejně byl shnilej…)?

 

Karel P.- Sušice, 33 let : „Já nebyl vzorné dítě, měl jsem to samý průšvih, takže nad známkami většinou maminka plakala a tatínek vyhrožoval a padla i nějaká ta ‘výchovná’. Ale na školu vzpomínám rád. Jednou jsme se skoro postříleli na tenkrát povinném branném cvičení, při něm jsme taky zkoušeli jak moc voděodolné jsou prostředky IPCHO. Pro ty co už to nepamatují – improvizovaná protichemická ochrana procvičovaná na školách: spočívala v obalení člověka pláštěnkou, sáčky na nohou a rukou, nasazení protichemické masky na obličej a takto vystrojeni jsme se většinou vydávali na různě dlouhý pochod – někdy skončil hned za dveřmi tělocvičny, to když si bystrý jedinec zapomněl odšroubovat ‘dýchání’ u masky. No a my zkoušeli, co všechno se promočí a kudy pronikne chemický útok tak, že jsme namáčeli spolužačku v řece. A tuším, že někdy ve druháku jsme skoro podpálili školu při chemii, ale díky pohotovosti třídního to skončilo jen dírami v pláštích a očouzeným stropem. No a samozřejmě ‘poznámkou’ na vysvědčení, kterou jsem pak doma horko těžko a s bolestivými následky, vysvětloval.”

 

Máte i vy svůj „školní” příběh , který se pro vás stal nezapomenutelnou úsměvnou vzpomínkou?

Napište nám ho na info@sumava.eu  a podělte se o něj s ostatními 🙂

Užijte si nejen konec týdne a nadcházející víkend, ale i pěkné prázdniny a s optimismem vyhlížejte příští pololetí!

-red-