Počítačový podvod, sebevražedný pokus

Neoprávněný přístup k počítačovému systému a podvod

VELHARTICE – Pachatel překonal bezpečnostní opatření a získal přístup do počítačového systému. Poškozenému pak způsobil patnáctitisícovou škodu. 

 

17. srpna 2017 zahájili policisté Obvodního oddělení Klatovy, na základě přijatého oznámení, úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněný přístup k počítačovému systému a podvod. Pátrají po totožnosti neznámého pachatele, který bez vědomí a svolení oprávněné osoby překonal bezpečnostní opatření, čímž neoprávněně získal přístup do počítačového systému a převedl z bankovního účtu oprávněného finanční hotovost ve výši 15 950 korun na účty zahraničních prodejců.

Poté změnil heslo k jeho emailové schránce, čímž znemožnil přístup k této schránce a její využití. Pachateli hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Policisté po něm pátrají.

———–

Řídil pod vlivem drog

SUŠICE – Při silniční kontrole byl řidič, který před jízdou užil návykové látky, odhalen sušickými policisty. 

16. srpna 2017 ve 23:20 hodin řídil po pozemní komunikaci ulice Studentská v Sušici třiadvacetiletý muž z Kolince osobní automobil tovární značky Peugeot. Zde byl zastaven a kontrolován policisty Obvodního oddělení Sušice. Na výzvu se dobrovolně podrobil dechové zkoušce ke zjištění, zda neřídí vozidlo pod vlivem alkoholu.

Odborné měření ukázalo negativní výsledek, pozitivně však reagoval orientační test na přítomnost drog, a to na pervitin ve slinách. S ohledem na pozitivní drogový test policisté řidiče zajistili a převezli do lékařského zařízení, kde se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Zadrželi mu řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Případem se dále zabývají.

—–

 

Muž vylezl na sloup elektrického vedení

NOVÁKOVICE – Vyhrožoval sebevraždou. Po třech hodinách vyjednávání s policisty muž ze stožáru slezl a byl převezen na psychiatrii. 

17. srpna 2017 v 16 hodin přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení paní z Novákovic na Klatovsku, že na sloup elektrického vedení leze nějaká osoba. Na místo ihned vyjeli policisté Obvodního oddělen Klatovy. Ti zjistili, že se jedná o cizince, který se chce zabít, a tak na místo přivolali i kriminalistu Služby kriminální policie a vyšetřování Klatovy, který hovoří rodnou řečí cizince – rumunsky. Na místě došlo k zastavení dodávky elektrické energie a dostavil se policejní vyjednavač. Po zhruba tříhodinovém vyjednávání s policisty muž ze stožáru slezl. Zdravotníky byl převezen na psychiatrické oddělení.

 

 

 

Práva k ochranné známce

 

ŽELEZNORUDSKO – Cizinec nabízel k prodeji zboží neoprávněně označené ochrannými známkami. 

 

Na Železnorudsku proběhla v úterý 15. srpna letošního roku v šestnáct hodin kontrola prodejního místa. Policisté z oddělení hospodářské kriminality a obvodního oddělení zjistili v obci Alžbětín, že v prodejním místě šestapadesátiletý cizinec přechovával a nabízel k prodeji 27 kusů různého textilního zboží neoprávněné označeného ochrannými známkami. Policisté zajistili podezřelé zboží a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu porušení práv k ochranné známce a jiným označením.

 ——–

 

Prodávali pervitin

 

KLATOVSKO – Dva muži obstarávali a opakovaně prodávali pervitin několika osobám. 

 

      Policisté z oddělení obecné kriminality prověřují nedovolenou výrobu a nakládání s psychotropními látkami. Na základě příkazu soudu policisté provedli dne 14. srpna letošního roku  domovní prohlídku v obci na Klatovsku. 

 

       Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Policisté 14. 8. zadrželi osmatřicetiletého muže z Klatov a pětačtyřicetiletého muže z Horažďovicka, kteří byli převezeni do policejní cely a následující den po provedení úkonů byli propuštěni.

 

     Uvedení muži od počátku roku 2016 do současné doby obstarávali pervitin na různých místech a prodávali jej opakovaně dalším osobám za účelem majetkového prospěchu. Muži takto činili bez povolení Ministerstva zdravotnictví ČR.

 

     Na podkladě příkazu soudu k domovní prohlídce policisté včera zajistili bílou krystalickou látku o hmotnosti cca 10 g, která byla předána ke znaleckému zkoumání ke zjištění existence metamfetaminu.

 

     Podle trestního zákoníku, kdo neoprávněně vyrobí, doveze, vyveze, proveze, nabídne, zprostředkuje, prodá nebo jinak jinému opatření nebo pro jiného přechovává omamnou nebo psychotropní látku, přípravek obsahující omamnou nebo psychotropní látku, prekursor nebo jed, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let, nebo peněžitým trestem.

 

 

Podplácení úřední osoby

 

SUŠICKO – Řidič nadýchal přes jedno promile alkoholu a jeho spolejezdec nabízel policistům úplatek. 

 

       V sobotu 12. srpna byl v ranních hodinách dvoučlennou policejní hlídkou z obvodního oddělení v Sušici prováděn i dohled nad silničním provozem. Policisté na ulici Nádražní pětadvacet minut po páté hodině ranní zastavili dvaadvacetiletého muže ze Sušicka, který řídil vozidlo tovární značky Peugeot 206. Muž se podrobil dechové zkoušce, která byla s výsledkem měření 1,46 promile alkoholu.

 

    Při kontrole jeho spolujezdec nabídl každému policistovi úplatek ve výši deset tisíc korun s tím, aby ve věci postupovali jiným způsobem. Podezřelý šestadvacetiletý muž ze Sušicka se na výzvu policistů podrobil dechové zkoušce, která byla též s pozitivním výsledkem.

 

      Policisté v prvním případě zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a ve druhém pro přečin podplacení.

 

-p cr-

{jcomments off}