Prof. Jan Royt o vzácných freskách

Cyklus Mouřenecké léto 2017 v šumavském kostelíku sv. Mořice na Mouřenci nad Annínem vstoupil do své poslední třetiny. Už tuto sobotu 26. srpna od 19 hodin zveme všechny na unikátní spojení výtvarného umění, výborné hudby a Šumavy. Kdo má vše jmenované rád, měl by dorazit na komponované pásmo s názvem “Večer pod mouřeneckými freskami”.

 

 

fresky

 

Od 19 hodin bude přednášet profesor Jan Royt o vzácných mouřeneckých freskách ze 14. a 16. století. Od 20 hodin vystoupí klatovská skupina Elias (některé její členy znáte z dřívější kapely Zebedeus). o koncertě (tedy cca od 21 hodin) dostane slovo šumavská legenda – pan Emil Kintzl, který představí nové díly seriálu Zmizelá Šumava. Zájemcům se jistě i rád podepíše do stejnojmenné knihy, bude-li zájem, může pan Kintzl otevřít i další šumavská témata. Od 22 hodin je připravená také noční komentovaná prohlídka kostela a kostnice. Komorní a poklidnou atmosféru dotvoří svíce a louče.

 

 

Pokud by někomu program připadal dlouhý, může si vybrat jen některé jeho části. Večer pod mouřeneckými freskami je komponovaný jako Noc kostelů a každý ho může strávit po svém.

 

A přidáváme pozvánku na další skvělé pořady:

 

* V sobotu 2. září od 16 hodin je připravený koncert písní Petra Nováka. Pětice muzikantů upravila Novákovy písně do akustické podoby a po koncertech v kostelech v Praze, v Dolanech u Hlinců nebo Mariánské Týnici a před koncertem v kostele v Klenčí pod Čerchovem přijíždí i k nám na Mouřenec. Zazní 18 Novákových známých i méně známých písní. To vše v roce, kdy uplynulo 20 let od smrti tohoto zpěváka a skladatele. Vstupné bude 100 korun. Vstupenky budou k dostání hodinu před koncertem.

* V neděli 10. září od 17 hodin se můžete těšit na skvělý plzeňský gospelový soubor Touch Of Gospel. Na Mouřenec se vrací zhruba po roce a věříme, že i tentokrát přiláká dostatek posluchačů.

* V sobotu 16. září ve 14 hodin vyvrcholí Mouřenecké léto 2017 slavnou poutní česko-německou bohoslužbou s P. Jendou Kulhánkem. Odpoledne a večer bude první Mořicova DUCHNA (neboli DUCHovně-kulturní NAdílka sv. Mořice – multižánrový minifestiválek). Tentokrát bude věnovaný nové kapli ve 3 km vzdálených Vatěticích, kterou o den později, tedy 17. září požehná Otec biskup Mons. Pavel Posád.

 

-lm-

{jcomments off}