Římani! Germáni! Boj!

Ohlédnutí: ‘Antická Kvilda’ nezklamala

img 4716

 

Legionáři z pěti zemí se sešli předposlední prázdninovou sobotu na šumavské Kvildě. Proměnili ji na Kvildu antickou, která po celý den  poskytovala návštěvníkům pohled do doby, kdy Římané bojovali proti Germánům a naopak 🙂 O spojení těchto nadšenců a režii antické Kvildy se postaral Jiří Procházka (Antonius) z pražského spolku Gemina (www.legionari.eu) a starosta Kvildy Václav Vostradovský.
Zdroj: http://prachaticky.denik.cz/zpravy_region/anticka-sobota-v-srdci-sumavy-se-rozhodne-podarila-20170830.html

 

Výzbroj a výstroj legionáři rozložili v táborovém ležení, které věrně kopírovalo  tábory své doby – maximálně pro 40 válečníků,  ohraničeno zvýšenými valy…. Našli na Kvildě ideální místo, kde by, nyní prozatímně vybudovaný, tábor mohl do budoucna klidně zůstat jako státá expozice, nejen díky ideálním terénním podmínkám.

 

img 4683

 

img 4737

 

Pořadová cvičení, výzbroj a výstroj, kuchyně, lazebna, mincovna – stovky návštěvníků v průběhu dne procházely táborem a mnohé si i vyzkoušeli na vlastní kůži.

 

Nádherné počasí, krásná amosféra nejvyšší obce u nás a nadšení, zápal legionářů a zájem diváků – to vše proměnilo zdánlivě obyčejnou sobotu na zážitek, který stojí za to uchovat ve vzpomínkách i fotografiích.

 

img 4702

Starosta obce Kvilda, Václav Vostradovský, na závěr dodal:

Děkuji všem za účast na prvním ostrém ročníku naší “malé” antické akce v obci Kvilda. Konkrétně za podporu ze strany místního starosty Václav Vostradovský, bez kterého by akce nebyla možná.


Děkuji všem účinkujícím za jejich podporu a ochotu účastnit se našeho programu a doufám že vše proběhlo ke spokojenosti všech, ať na straně Říma či Barbarských národů. Rovněž patří poděkování divákům za jejich přízeň a mediálním partnerům za propagaci.


Zvláště bych chtěl poděkovat našim spřáteleným Římským skupinám. Je to totiž poprvé co bylo na území České republiky možné vidět na jedné akci společně vystupovat legionáře z pěti států, konkrétně z Čech a Slovenska: (Legio X GPF – Coh VIII Bestia;
 Legio X GPF) Ukrajiny: (Вексилляция римских войск Нижней Мезии VEMI) Rumunska: (Garda Apulum s Optionem: Edeon Dasius) a Polska (Legion X).”

ROMA VICTRIX!”

 

Foto: A. Staňková, V Vostradovský, V. Radiměřský

 

{gallery}susice/2017/09_zari/anticka_kvilda_kopie_web/as/{/gallery}

 

 

 

{gallery}susice/2017/09_zari/anticka_kvilda_kopie_web/vv/{/gallery}

 

 

 

{gallery}susice/2017/09_zari/anticka_kvilda_kopie_web/vr/{/gallery}

 

{jcomments off}