nehody

Na silnicích: nekonečný boj

Nejen poslední prázdninový víkend přinesl v houstnoucím silničním provozu  také zvýšená čísla do policejních statistik. ‘Boj’ s opilými řidiči nebo těmi, kteří řídí pod vlivem drog, je nekonečný. Jde o život – nejen jejich, ale všech, které na svých cestách potkávají.  Policisté na silnicích řeší denně desítky takových případů a mnohdy s fatálními následky. 

 

Ohrožené jsou, se začátkem nového školního roku, ze skupiny chodců nejvíce děti – než si zvyknout na režim, musí být řidiči více než obezřetní, když projíždějí kolem škol nebo míst, kde děti přechází. Vítanou pomocí, na kterou už jsme si na přechodech zvykli, jsou v ranních hodinách před vyučováním policisté, kteří dohlížejí na bezpečné přecházení dětí – ale i když  někdy zafungují doslova jako ‘strážní andělé’, nejsou všemocní a nemají křídla, proto je důležité zejména nejmenší děti buď  po nějakou dobu vyprovázet, nebo jim  vštípit zásady bezpečného pohybu na silnici a chodníku opravdu důkladně.

 

Jen v pátek 1. září se v Plzeňském kraji stalo celkem  15 nehod, z toho 4 na Klatovsku.

A jaký byl pro dopravní policisty  začátek školního roku?

Na území Plzeňského kraje proběhla v pondělí 4. 9.  dopravně bezpečnostní akce. Do akce byla nasazena nejen dopravní, ale i pořádková policie. Policisté zkontrolovali celkem 287 vozidel. V celkem devětadvaceti případech kolegové zjistili protiprávní jednání. Ve 27 případech přestupky policisté vyřešili v blokovém řízení a dvakrát přestupek oznámili příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání.  Nejčastěji se řidiči provinili tím, že nebyli za jízdy  připoutáni bezpečnostním pásem, neměli vozidla v řádném technickém stavu nebo u sebe neměli doklady předepsané k řízení a provozu motorového vozidla.

 

Klatovsko / Sušicko

Pod vlivem amfetaminu …

V Klatovech policisté v pátek kontrolovali řidičku , 34letou ženu z obce na Nepomucku. Zastavili ji v devět hodin na ulici Nábřeží Kpt. Nálepky. Policisté zjistili, že žena řídila, ačkoliv má platnou blokaci řidičského oprávnění a navíc byl u ní test na omamné a psychotropní látky pozitivní na amfetamin.

 

U Svéradic policisté z obvodního oddělení v Horažďovicích kontrolovali řidiče osobního vozidla v neděli 3. září 2017, krátce po třetí hodině v noci. 21letý muž z obce u Pačejova měl pozitivní test na amfetamin a metamfetamin. 

Řidiči, podezřel ze spáchání přestupků, byli převezeni do zdravotnických zařízení, kde bylo provedeno lékařské vyšetření i odběr biologického materiálu.

 

Došlo i na cizince – v neděli 3. září jel ve směru od Klatov na Švihov cizinec s vozidlem tovární značky Opel Astra. Policisté muže zastavili třicet minut po dvaadvacáté hodině v obci Svrčovec. 46letý cizinec, který pobývá již delší dobu na našem území, porušil zákaz činnosti. Muž má podle rozhodnutí Městského úřadu v Domažlicích uložen trest zákaz řízení motorových vozidel od února 2017 do srpna 2018. Policisté muže převezli na obvodní oddělení a následně do policejní cely.

Následující den muž ve zkráceném přípravném řízení převzal sdělení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

 

SUŠICE – Viník dubnové nehody byl obviněn

Policisté z oddělení obecné kriminality ukončili prověřování dopravní nehody z 22. dubna letošního roku. Dvaačtyřicetiletému muži ze Sušicka bylo předáno usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

      V uvedený den jel s vozidlem tovární značky Peugeot 205 po silnici II. třídy číslo 187 ve směru od obce Hrádek u Sušice na Sušici.

     S vozidlem muž sjížděl klesání a při průjezdu pravotočivou zatáčkou, na mokré vozovce dostal smyk, kdy vjel do protisměru a došlo ke střetu s protijedoucím vozidlem značky Škoda Fabia. Řidič vozidla Fabia utrpěl těžké zranění s několikaměsíční dobou léčení a byl omezen na obvyklém způsobu života.

     Muž porušil důležitou povinnost, kterou má uloženou řidič podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, kdy rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.

 

Kašperské Hory – Řídil, ačkoliv má zákaz činnosti a nesmí řídit motorová vozidla. 

 

S osobním vozidlem tovární značky Citroën Xsara jel po Kašperských Horách čtyřicetiletý muž z Tachovska v sobotu 2. září tohoto roku. Policisté z obvodního oddělení muže zastavili v 9.35 hodin a zjistili, že podle rozsudku Okresního soudu v Klatovech má od ledna 2017 uložen trest zákaz činnosti řízení motorových vozidel na 30 měsíců. Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

 

 

————————————–

Sušice – o pouti přišla o telefon, kartu i doklady

Poškozená žena z obce na Mělnicku oznámila na obvodní oddělení v neděli 3. září 2017 ve večerních hodinách, že šla po ulici Kaštanová a neznámý pachatel jí z tašky, kterou měla přes rameno, odcizil mobilní telefon, platební kartu peněžního ústavu a osobní doklady. Škoda činí 6 tisíc korun.

Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

 

-p cr-

{jcomments off}