Na Zadově se zranila mladá lyžařka

Šestadvacetiletá lyžařka dnes dopoledne upadla při jízdě na sjezdové trati v lyžařském areálu Zadov tak nešťastně, že k ní museli vyrazit záchranáři Horské služby.

 

Když k ní členové HS na sněžném skútru s potřebným vybavením dorazili, zjistili, že si dívka stěžuje na silné bolesti v zádech a nemůže vstát. „Slečna upadla na zledovatělé sjezdovce na bok a ke všemu neměla ochrannou přilbu. Měli jsme podezření vzhledem k popisovaným bolestem na poranění páteře. Požádali jsme proto o pomoc vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic,“ popsal situaci zraněné lyžařky Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava. Záchranáři dívku šetrně umístili do vakuové matrace a také jí nasadili krční límec, aby eliminovali riziko poranění krční páteře. Poté jí na saních za skútrem odvezli ke stanici Horské služby Zadov, kde přistál vrtulník. Zde se jí ujal lékař LZS a vrtulník pak mladou lyžařku transportoval k dalšímu ošetření do budějovické nemocnice.

 

„Je důležité, aby si lyžaři, ale i snowboardisté dávali nyní na šumavských sjezdovkách pozor. Podklad na nich je tvrdý a povrch zledovatělý a tak i při mírném pádu hrozí závažná poranění. Zároveň všem opět doporučuji, aby nepodceňovali své bezpečí a na tratích vždy jezdili v ochranné přilbě,“ varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl také nutnost dodržování Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích.

 

 

( zdroj Horská služba ČR )