Nejlepší pečeni připravil Zdeněk Hájek

I druhý ročník Mistrovství Šumavy v opékání prasat byl úspěšný

 

img 5456

 

Za založením nové tradice může být třeba mlsný jazyk, nebo touha pochlubit se  tím, jak dobře  kdo co ze sousedů umí… Mistrovství Šumavy v opékání prasat představuje zřejmě obojí, rozhodně je to ale počátek  velmi hezké, a do budoucna jistě více než oblíbené, tradice, kterou v loňském roce nastartovali v Hartmanicích.

 

Letos se o titul “MISTRA” ucházelo celkem 8  soutěžících, což znamená, že se na rožních točilo osm prasátek… Nedočkavcům se hodiny sbíhaly sliny a většina se pak shodla, že vybrat to NEJ nebylo nic jednoduchého. Nicméně vybráno bylo – jednoznačně zvítezil a pomyslnou zlatou medaili si  ze sobotního klání odnesl domácí favorit ZDENĚK HÁJEK (Kunratice), následován stříbrným týmem  z Točníka a bronzovým ze Švihova.

 

img 5452

 

Soutěžícím se možná trochu klepala kolena před zahájením  soutěže, nervóznější ale nejspíš byli, když viděli ty  dlouhé fronty masachtivých jedlíků, které čekaly na jejich výtvory. Všichni – vlastně v roli poroty – se dočkali, ochutnávali, pomlaskávali, hodnotili….

 

Celkem se letos snědlo více než 320 kg masa, podle odhadů bylo, i navzdory  dešti a poměrně chladnému počasí, v Hartmanicích najednou o 700 hlav více. Podpořit originální šumavské mistrovství přijeli i někteří img 5462
starostové okolních obcí.

 

“Jsem rád, že i letošní ročník dopadl dobře, přestože pršelo a bylo poměrně chladno. Ale i tak jsme dokázali zrealizovat celý program, včetně všech plánovaných doprovodných vystoupení, která  připomněla  také významné výročí naší školy – 125 let. Rád bych poděkoval  za krásně připravený program dětem z mateřské a základní školy, pochopitelně i jejich pedagogům a všem popřál, ať se naše škola  udrží a vzkvétá,” doplnil starosta Hartmanic Pavel Valdman. Město Hartmanice v letošním roce podpořilo například prvňáčky vybavením v hodnotě 2 000 Kč pro každého. V rámci oslav výročí  proběhl v sobotu ve škole Den otevřených dveří a mimo jiné tu hosté mohli ocenit i krásnou výstavu výtvarných prací právě místních školáků.

 

A jak zhodnotil hartmanický starosta letošní  mistrovství?

“Jsem spokojený, protože zájem ze strany soutěžících i návštěvníků je pro nás  jasným signálem – pokračovat. A tak věřím, že v příštím roce se tu na rožních bude točit prasátek třeba deset a návštěvníků přivítáme ještě více. Program  trval až do nočních, vlastně ranních hodin  a  ani  chladnější počasí zábavu nenarušilo. Odpoledne Otavanka a  večer kapela Orchidea  hrály výborně, vystoupení annínských žen sklízelo zasloužený aplaus, stejně jako další  části pestrého celodenního programu. A tak se pokusíme kvalitu udržet a těšíme se  při 3. ročníku příští rok na viděnou. Děkuji všem, kteří se s nadšením aktivně podíleli na přípravě, organizaci i realizaci letošního programu” doplnil.

 -red-

 

 

{gallery}susice/2017/09_zari/kopie_mistrovstvi_peceni_web/{/gallery}

{jcomments off}