Kašperské Hory: 10 let s armádou

10 let s armádou

 

 

Letos už 10. ročník tradiční akce, která se koná vždy na začátku školního roku, oblíbeného „Dne s armádou“, oslavily ve čtvrtek 7. září v Kašperských Horách téměř čtyři stovky dětí a dospělých.

 

img 4860

 

img 4853

 

 

 

Dětský domov v Kašperských Horách ve spolupráci s Armádou ČR – 251. protiletadlovým raketovým oddílem – 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic – připravoval akci na samotném začátku spíše jako podívanou pro děti. Postupně (a jak organizátoři sami potvrzují) se z ní stala oblíbená a nejen dětmi očekávaná akce, která již tradičně zpestřuje začátek školního roku v prvním zářijovém týdnu. I její rozsah se za dobu trvání, díky zájmu účastníků i aktivitě organizátorů, výrazně změnil, a tak se „den s armádou“ rozrostl co do prostoru i významu.

img 4932

img 4934

 

Letos se účastnily nejen děti z Dětského domova, místní školy a školky v Kašperských Horách, ale i z okolí. Přišly se podívat na ukázky klasické i nové vojenské techniky (lehké obrněné vozidlo LOV Dingo a přenosný protiletadlový raketový komplet krátkého dosahu RBS-70), vybavení hasičů, záchranářů, policistů. Policejní čtyřkolka, zapůjčená pro tuto akci ze Železné Rudy, uchvátila pronikavým tónem sirény, který byl slyšet hodně často… Velké pozornosti (i dospělých) se těšil vůz dopravních policistů, díky němuž ne vždy vzorným řidičům policie „naděluje body“ – pro všechny o to lákavější, že bylo možné si do něj sednout a vše vyzkoušet. Zástupy zájemců stály na střelby, slaňování, prověření zručnosti i fyzické zdatnosti. Plno bylo i u sanitky záchranářů, kde se děti leccos přiučily (a dospělí si připomněli) – zejména základy první pomoci; zdravotnický dozor na akci a praktické ukázky zajistila soukromá Záchranná služba pro Plzeňský kraj, Roman Cipra – Plzeň).

 

img 4945

 

img 4955

 

 

Ale hlavně byl čtvrteční slunečný den o zábavě. Perfektní organizace, kterou měla na starost armáda, umožnila, že se na stanovištích jednotlivých ukázek vystřídalo bez problémů na 400 zájemců. Všichni vydrželi až do provedení dynamických ukázek – zadržení a likvidace nekalých živlů – , které vojáci i policisté dokázali udělat opravdu atraktivní pro malé i velké díky pořádné dávce smyslu pro humor, kterou prokázali. A děti? Děti ochotně spolupracovaly při hledání záškodníka – hádejte, komu fandily? 

 

img 5191

 

img 5094

img 5129

Bonusem letošního ročníku byli policejní psovodi se svými pomocníky – pokud někdo dokázal soustředit pozornost stovek dětí po několika hodinách zábavy na jediném místě a v jediném okamžiku, byli to právě oni. Služební psi předvedli vyhledávání drog, zadržení nebezpečného pachatele i vynikající poslušnost. Dokázali, že se na ně psovodi mohou ‚v akci‘ stoprocentně spolehnout.

 

Když akce tradiční, tak i tradiční atributy – nechybělo vynikající občerstvení v podobě čerstvého gulášku, opékaných špekáčků, teplých i studených nápojů a na samotný závěr i přes lehce chladnější počasí také mýdlová koupel od hasičů…

img 5238

 

Do letošního jubilejního ročníku vstoupilo jako spolupořadatel město Kašperské Hory, poděkování za zajímavou, bezchybnou a bezpečnou realizaci akce patří na prvním místě vojákům z 251. protiletadlového raketového oddílu Strakonice pod velením prap. Miroslava Majera, Dětskému domovu v Kašperských Horách – Vladimíru Nývltovi a všem ostatním, kteří se na ní podíleli, ať už při přípravách, nebo při zajištění samotném na místě. Pochopitelně také sponzorům, kteří ochotně poskytli proviant, nápoje i materiální pomoc – pekařství Karla Rendla ze Sušice, ZKD Sušice a. s., DOPLA PAP a. s. Sušice.

-as-

———————————————————————————————————————————–

Do letošního ročníku akce se zapojili: 251. protiletadlový raketový oddíl 25. protiletadlového raketového pluku Strakonice, Dětský domov Kašperské Hory, Policie ČR – obvodní oddělení P ČR Kašperské Hory, Dopravní inspektorát Klatovy, jednotka místních dobrovolných hasičů, Záchranná služba pro Plzeňský kraj – Roman Cipra (Plzeň), Městské kulturní a informační středisko Kašperské Hory, město Kašperské Hory.

 

{jcomments off}

 

 

{gallery}susice/2017/09_zari/branny_den_kopie_web_2017/{/gallery}