Sociální služby pohledem MUDr. K. Nové

mudr.nova

 

 

        MUDr. Kateřina Nová je zastupitelkou města Sušice a radní pro oblast zdravotnictví a sociální péče. V obou funkcích začala pracovat před dvěma roky. Z pohledu lékařky viděla problematické oblasti, které začala aktivně řešit. Jako praktické lékařka také převzala do své péče klienty Domova pro seniory. Za dva roky práce se ve spolupráci s městem a s vedením a pracovníky Sociálních služeb města Sušice podařilo uskutečnit několik zásadních změn.

 

Nové pokoje
„Mám radost, že se městu loni roce povedlo získat dotaci 6,2 milionu na přestavbu a zkvalitnění bydlení pro naše seniory v domově na nábřeží. Vzhledem k organizačním změnám katastrálního úřadu (zrušení pobočky v Sušici), se navíc uvolní prostory vedlejší budovy. Město se rozhodlo je využít právě pro potřeby sociálních služeb a i díky dotaci zde bude vybudováno nové oddělení se zvýšenou péčí pro seniory s demencemi. Také ostatní prostory objektu budou využity pro potřeby sociálních služeb (o konkrétním využití právě probíhají jednání). Přestavbou město získá vyšší kapacitu domova (+ 12 míst), ale především kvalitnější bydlení pro ně. V tuto chvíli jsou v domově k dispozici především dvou a jednolůžkové pokoje, což je obrovský rozdíl proti předchozímu stavu, kdy byly pokoje až 5 lůžkové! a i přes veškerou možnou snahu personálu o zpříjemnění těchto pokojů pro obyvatele, se daly spíše přirovnat k nemocničním prostorám.”

 

reditelka

 

Čas na návštěvu a popovídání si s obyvateli vždy najde ředitelka Sociáílních služeb Mgr. Renata Vácová.

 

Z nových prostor mají radost zaměstnanci i obyvatelé domova – útulnější pokoje poskytují více soukromí, nová koupelna odpovídající standard. Na výsledky rekonstrukce se přišli podívat i starosta a místostarostka města, které obyvatelé přijali s úsměvem a poděkováním.

u terasy

 

Při návštěvě starosty a místostarostky se mluvilo o tom, co by ještě zpříjemnilo pobyt klientů domova a práci zaměstnancům, i o tom jak město může pomoci. 

 

„Další změny, které v domově nastávají, sice nejsou zprvu tak viditelné, ale jsou neméně významné. Především se jedná o změnu přístupu ke klientům. Je třeba si uvědomit, že se jedná zejména o velmi nemocné osoby, které vyžadující celodenní péči, a to je mnohdy významně sociálně izoluje. Jako praktickou lékařku mě mrzelo a dosud mrzí, že náhled na pobyt v domově pro seniory je převážně negativní. Veškeré změny, které nastávají, sledující jeden jediný cíl – aby se obyvatelé v domově pro seniory cítili co nejvíce jako doma, protože doma jsou. Proto je nutné se k nim chovat s úctou a veškerým respektem, který si, jakkoli jsou odkázáni na pomoc druhých, zaslouží,” dodává MUDr. Nová

 

aktivizace

 

Jednou z velkých pomocí by bylo rozšíření prostor por aktivizační činnosti  – do této místnosti se moc zájemců najednou nevejde a  když se chtějí zapojit i  lidé  na vozíčku, je to už dost problematické.

 

Vlastní kuchyně
Dříve sociální služby odebíraly stravu připravovanou v nemocniční kuchyni. Dnes si jídlo připravují sami. Má to hned několik pozitivních dopadů: jednak je to levnější a pak – mohou se do jisté míry zapojit, tzv. „aktivizovat”, klienti organizace.

 

Sociální služby nejsou jen bydlení
Sociální služby mají mnohem hlubší význam, než si možná mnozí uvědomujeme. Jsou velmi specifické svou náplní i cílem. To je dobře vidět na rozsahu realizovaných aktivit, a to jak v domově pro seniory , tak v Domech s pečovatelskou službou. Těch se týkají už v základu jejich fungování.

Už před nějakým časem se diskutovalo o změnách nájemních smluv. Nově navrhované znění se některým ze stávajících obyvatel nelíbilo. Do DPS se přihlašovali k bydlení lidé, kteří ale jako jeden z hlavních důvodů uváděli právě nutnost využívání pečovatelských služeb, i když po nastěhování je „nepotřebovali” a byli zcela soběstační. DPS tedy fungoval jako nájemní bydlení. Ovšem z hlediska svého statutu pečovatelské služby držel a doplácel na ně. Bylo tedy přikročeno ke změnám nájemních smluv ve smyslu upravení způsobu jejich čerpání.

„Ke konci roku 2011 využívalo služeb DPS, alespoň v hodnotě 500 Kč, pouze 20 obyvatel z 98! Ve vedení města a v souladu s vedením organizace Sociální služby města Sušice jsme neviděli a nevidíme důvod, aby klientem domu s pečovatelskou službou byl nájemce, který pečovatelské služby nepotřebuje. Je třeba si uvědomit, že během posledních let došlo k výrazným změnám, které DPS povýšily na nadstandardní bydlení, kde má klient zázemí s jistotou kvalitní péče, která mu zajistí dlouhodobě plnohodnotný život. Jen pro zajímavost – nájemci si mohou vybrat ze 25 poskytovaných služeb (praní, úklid, donáška, odvozy kamkoliv, pochůzky, administrativní pomoc, zajištění základních životních potřeb atd), dále byla nově zavedena fyzioterapie. Klienti využívají stravování ve vlastní jídelně, od září loňského roku se nově obědy vaří i o víkendech, připravuje se nové bezbarierové hygienické centrum” upřesňuje MUDr. Kateřina Nová

Mezi další výhody, které bydlení v DPS svým obyvatelům přináší patří aktivizační služby – od vzdělávání (U3V), přes vaření, ruční práce, cvičení, pořádání výletů ad.

 

Změny v nájemních smlouvách
„Naprosto přirozeným důsledkem změn v režimu služeb v DPS byla změna kritérií pro volbu klientů. Upřednostněni jsou ti, kteří pobírají příspěvek na péči (podle zdravotního stavu je odstupňován od 800 do 12 000 Kč měsíčně). Dalším opatřením je skutečné využívání výše jmenovaných sociálních služeb, alespoň v základním rozsahu. Proto rada města ve shodě s vedením sociálních služeb rozhodla, že každý kdo bydlí v DPS bude využívat penzum služeb v minimální výši 500 Kč za měsíc (manželský pár 750 Kč). Jaké konkrétní služby z nabídky zvolí, je pak plně na svobodné vůli klienta” komentuje změny zastupitelka a radní pro oblast sociální péče a zdravotnictví a na adresu pracovníků sociálních služeb dodává:.

„To, že v Sušici fungují sociální služby velmi dobře, je především zásluha všech jejich zaměstnanců (ať už terénních nebo pobytových), externích spolupracovníků a vedení organizace. Proto bych jim všem ráda poděkovala a znovu řekla, jak nesmírně si jejich práce, mnohdy nedoceněné, vážím.”

 

koupelna

 

Komfortní  hygienu si teď díky novým koupelnám mohou užívat klienti Domova pro seniory. Nejvíce si prý pochvalují masážní a perličkovou koupel. Moderní vybavení  hodně usnadnilo práci pečovatelkám a sestrám, zejména s hůře pohyblivými a imobilními  obyvateli.

 

Zdravotnictví řešíme neustále
V oblasti zdravotnictví se MUDr. Nová angažovala také například při vytváření Memoranda o spolupráci mezi sušickou nemocnicí, klatovskou nemocnicí a Plzeňským krajem. To už je dnes hotové a ze strany Sušice podepsané.
„Otázky provozu nemocnice v Sušici se řeší neustále. Jde nám všem především o to, aby nemocnice v Sušici zůstala zachována, poskytovala kvalitní péči, disponovala dostatečným množstvím lékařů a zdravotnického personálu, měla možnost dosáhnout i na některé specializované výkony (právě například ve spolupráci s krajskými zařízeními). Město se rozhodně odpovědnosti za nemocnici nezříká, to je ostatně vidět i na tom, že trvale hledá možnosti jak co nejlépe zajistit její provoz. Je pravda, že jednou z možností, o které předpokládám budou zastupitelé jednat na únorovém zastupitelstvu (20. 2. – pozn. red.) je i varianta pronájmu nemocnice jinému provozovatelskému subjektu. Ale zdůrazňuji, že jde v první řadě o to, aby se zastupitelé rozhodli zda ZÁMĚR PRONÁJMU bude dále rozpracováván a ne o to, jak jsem už z několika stran slyšela, komu se co pronajme.”

Situaci kolem sušické nemocnice budeme i nadále sledovat a přinášet průběžně informace.
(red, foto as)