vlk

Jeden z vlků se dostal na českou stranu Šumavy

AKTUALIZACE: 

 

Jeden z vlků, který utekl z výběhu Národního parku Bavorský les, přešel do Čech

 

V noci z 5. na 6.října uniklo šest vlků ze zvířecího výběhu Národního parku Bavorský les poblíž Ludwigsthalu (okres Regen). Jedno zvíře ještě v pátek srazil vlak. Druhé bylo o víkendu zastřeleno nedaleko návštěvnického centra Haus zur Wildnis. Jeden vlk pak přešel na českou stranu Šumavy.

 

 

Byl spatřen v sobotu odpoledne v prostoru mezi Železnou Rudou a Gerlovou Hutí. V neděli pak v oblasti Špičáckého sedla. My jsme pochopitelně okamžitě kontaktovali kolegy v Národním parku Bavorský les a také chovatele hospodářských zvířat v nejbližším okolí,“ informuje náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Martin Starý.

 

 

Následně jsme do terénu umístili odchytové zařízení. Naši pracovníci, kteří v této oblasti loví, byli také vybaveni narkotizačními střelami a pokoušejí se zvíře odchytit,“ dodává.

 

 

Žádáme obyvatele a návštěvníky, aby se v případě setkání s vlkem k němu nepřibližovali, nebo se ho třeba nesnažili nahánět nebo krmit. Každé takové pozorování zároveň prosím hlaste buď pracovníkům Správy Národního parku Šumava, nebo na linku Policie ČR,“ apeluje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

 

 

Z devíti vlků žijících ve výběhu zmizelo šest zvířat. V západní oblasti Bavorského lesa a Šumavy se stále ještě pohybují čtyři z nich. Podle dosavadního šetření je jisté, že unikla vchodem do výběhu, který byl nalezen zcela otevřený. Zda šlo o nedbalost nebo úmysl šetří policie.

 

Případné pozorování prosím oznamte pracovníkům Správy NP Šumava:

 

Martin Starý: 731 530 474

 

Jan Mokrý: 731 530 472

 

____________________________________________________________________________________

Původní článek:

Z vlčího výběhu Národního parku Bavorský les uteklo šest vlků

(Grafenau / 6.10. 2017) V noci na pátek utekli vlci ze zvířecího výběhu Národního parku Bavorský les poblíž Ludwigsthalu (okres Regen). Jak se zvířatům podařilo uniknout, není doposud zcela objasněno. Cizí zavinění zatím není zcela vyloučeno. Správa národního parku koordinuje další kroky s policií, vládou Dolního Bavorska, Okresním úřadem Regen a Bavorským ministerstvem životního prostředí a ochrany spotřebitelů.

 

vlk

 

“S nasazením všech možných lidských zdrojů děláme vše, co je v našich silách, abychom zvířata pochytali,” říká ředitel národního parku Franz Leibl. Za tímto účelem se pokouší vlky přilákat na žrádlo. “Pokud se to nepovede, použijeme anestetické zbraně. Poslední možností je zástřel zvířat z bezpečnostních důvodů,” doplňuje Leibl.

 

Je vyloučené, aby tato zvířata zůstala ve volné přírodě. Krizová skupina, zřízená v Návštěvnickém centru Falkenstein v Haus zur Wildnis (Dům divočiny), koordinuje potřebná opatření.

 

Z devíti vlků žijících ve výběhu zmizelo podle současných informací šest zvířat. Tato zvířata nemají šanci ve volné přírodě dlouhodobě přežít, protože strávila celý svůj život v péči člověka. Obyvatele žádáme, aby v žádném případě vlky nekrmili, aktivně se k nim nepřibližovali a nefotografovali. Každé pozorování by mělo být ohlášeno v Haus zur Wildnis (Tel.: +49 9922 5002 0). Odborníci jsou toho názoru, že obyvatelstvu v současné době nehrozí žádné nebezpečí.

 

-tz-

{jcomments off}