Masopust ve Velharticích

Masopustní veselí zavládlo krajem… Pestré průvody můžete potkávat  na mnoha místech,  jak chodí od chalupy k chalupě, radují se na náměstích a návsích, nebo  třeba zastavují auta a  jejich posádky jen tak nevyváznou…

 

Ve Velharticích tradice masopustního průvodu pokračovala 2. února. A to pěkně zvesela – téměř čtyřicetičlenný průvod masek se vydal obcí, samozřejmě za doprovodu hudby, Velhartické švitorky.

 

Malí, velcí,  postavy pohádkové i opravdové, zvířata a věci…. ty všechny (to všechno) jste mohli potkat a už zdáli podle veselého jástou a hlaholu poznat  v sobotu odpoledne na velhartických cestách.

cimg2618

 

cimg2608

A jak se uctívají “maškary”?  Masopust a zvláště několik posledních dní tohoto období (fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny, konec masopustu), byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Základem pohostinnosti je dobré jídlo a pití. V košíkách a různých ‘úložných prostorách’ jimiž bývají maškary dobře vybaveny, tak přibývala kořalka, koblihy a jiné pochutiny (kdysi bývalo zvykem podarovat třeba i vejci, slaninou nebo Božími milostmi). Podle některých účastníků průvodu to zejména ke konci bylo poměrně náročné…..

cimg2624

Atmosféru masopustu ve Velharticích zachytila objektivem naše čtenářka Jindřiška Hejdušková (Sušice) a my jí za fotografie děkujeme!

Prohlédněte si je ve fotogalerii.

(red)