‘Váchalovské putování’ pokračuje

Váchalovská divadelní pouť aneb Příběh lesa

 

vachal

    Kulturní spolek Rašelina připravuje ve spolupráci se z.s. Chemické divadlo, nezávislým profesionálním divadelním souborem z Prahy zvláštní událost na pomezí nových forem divadla, site specific výletu, performance a landartu.

 

    Intenzivní prožitek v krajině s názvem Šumava – Příběh lesa aneb Váchalovská divadelní pouť čerpá z bohatého duchovního odkazu grafika, ilustrátora, malíře, sochaře, řezbáře, spisovatele a básníka Josefa Váchala.

 

 

Zejména vycházíme z Váchalova díla Šumava umírající a romantická, které je vzhledem k pouhým jedenácti výtiskům a jedinečné výtvarné kvalitě zpracování jednou z nejvzácnějších, nejkrásnějších a nejtajemnějších českých knih.

Dílo vzniklé v atmosféře tísnivé existenční nouze je navíc také nejdražší prodanou českou knihou. Váchal, tulák a poutník, milovník a znalec Šumavy vzdává v překrásných obrazech hold mizející šumavské divočině. Neméně důležitý je však text knihy, ve kterém se střídají pasáže esejistické a prozaické s básněmi. Kniha je nabitá úvahami o vztahu člověka, kultury, civilizace, náboženství, pohanství, okultismu, spiritismu, krajiny a přírody.

Místy velmi exaktní text přechází do ironických či bolestně patetických pasáží, ve kterých je představeno drama lidského (dle Váchala nerovného) zápasu s přírodou.

V místech, ve kterých oslavuje anebo oplakává zachované a rychle mizející zbytky šumavské divočiny je Váchal nejpůsobivější a promlouvá s překvapivou silou i k době, ve které vědci a ekologové vedou obtížný boj s dřevařskými a developerskými lobby usilujícími o rozbití národního parku a komercionalizaci posledních zbytků šumavské divočiny.

 

Tým kulturního spolku Rašelina s Chemickým divadlem však podobně jako Váchalova kniha neusiluje o politické dílo. Tvoříme obrazy na hranici světů, hrajeme si s metaforami, inspirujeme se přírodou, spiritualitou, podvědomím a sny.

   

    Projekt navazuje na loni  započatou spolupráci obou spolků a dále ji prohlubuje. Souvisí také s představením Šumava láska, které Chemické divadlo uvádí v pražském prostoru Venuše ve Švehlovce a vytváří k němu odlehčený a provzdušněný protějšek.

 

    Scénář připravili Vojtěch Bárta, Dana Marková, Jakub a Jitka Doubravovi.

 

Praktické informace

Datum: 28. a 29. 10. Čas: 15:00 – 18:00

Místo srazu: kaplička sv. Antonína, ulice Pod Svatoborem / Pod Antonínem

mapa zde: 13.51173/@49.2348177,13.5097422,17z?hl=cs” style=”text-decoration:none;”>https://www.google.cz/maps/dir//49.2344022,13.51173/@49.2348177,13.5097422,17z?hl=cs

 

Předpokládaný konec pouti: 18:00 na vrcholu Svatoboru, kde bude připraveno občerstvení a teplé nápoje. Návrat po vlastní ose.

 

Délka procházky: cca 2-3 km v místy strmém podhorském terénu

Doporučená výstroj: pohodlná pevná obuv, dostatečně teplé(!) oblečení, baterka/čelovka (kvůli zpáteční cestě)

 

Cena vstupenky je 120 Kč / děti, studenti, senioři 80 Kč.

 

Více informací najdete na facebooku –https://www.facebook.com/kulturniraselina/  ; https://www.facebook.com/chemickedivadlo/

a na webu www.chemickedivadlo.cz

 

-tz vb, jd-

 

28.10. vachal (2)

 

 

raselina

 

 

{jcomments off}