vitr

Sledujte vítr… // aktualizace

vitr

 

Zdroj: www.novinky.cz

 

Silný vítr udeřil. Statisíce domácností jsou bez proudu

Silný vítr v Česku v neděli komplikuje dopravu a působí také škody na majetku. Bez elektřiny jsou stovky tisíc domácností. Meteorologové už s předstihem varovali, že hrozí extrémně nebezpečné počasí. Výstraha platí od noci ze soboty na neděli až do nedělních 19 hodin.

 

„Během ranních hodin bude vítr od západu dále zesilovat, v nižších a středních polohách se mohou během dne ojediněle vyskytnout nárazy o rychlosti až 35 m/s (125 km/h), na hřebenech hor ojediněle i přes 45 m/s (160 km/h). Později odpoledne a večer bude vítr od západu postupně slábnout,“ uvedli ke své výstraze v neděli ráno meteorologové.

Kvůli vichřici a popadaným stromům na elektrické vedení jsou bez dodávek elektrického proudu stovky tisíc domácností. Energetická společnost ČEZ kvůli tomu vyhlásila kalamitní stav pro Karlovarský, Královehradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský a Ústecký kraj.

Pro hlášení poruch mohou lidé volat na linku 800 850 860.

 

Na jihu Čech mají hasiči kvůli větru od 05:00 hlášeny tři desítky spadlých stromů do silnic. Provoz byl přerušen na trati Strakonice – Volary.

 

 

Zdroj: denik.cz

V KLATOVECH PADAJÍ STROMY, LAMPY I SLOUPY ELEKTRICKÉHO VEDENÍ

 

V Klatovech se od rána hasiči nezastavili, na svém kontě mají jen za dopoledne několik desítek výjezdů. Padají stromy, lampy i sloupy elektrického vedení. Minimálně ve dvou případech stromy spadly přímo na auta – u klatovského nádraží a u střední zemědělské školy. Auta naštěstí byla prázdná. „V Podhůrčí padly dva smrky. Jeden z nich spadl přímo na pána, který vycházel z domu. Naštěstí se zvedl, oklepal se a šel dál,“ informovala redakci čtenářka Hana Zíková.
 
V Sušici v noci vichřice odnesla střechu výjezdové základny záchranné služby. „Situaci v současné době řešíme. Zřejmě budeme muset hledat náhradní prostory,“ informoval dopoledne krajský mluvčí zdravotnické záchranné služby Martin Brejcha. Dodal, že v souvislosti s vichřicí zatím záchranáři neevidují žádnou vážnou újmu na zdraví.
Zdroj: https://klatovsky.denik.cz/z-regionu/vichrice-komplikuje-i-praci-zachranaru-20171029.html

 

 

Před větrem varuje i horská služba. „Silný vítr, na horách může dosahovat nárazy kolem 160 kilometrů v hodině. Hrozí polomy v lesních porostech,“ řekla dispečerka. Turisté by do lesů proto raději neměli vyrážet.

 

 

hasici vitr

V souvislosti s větrem mají hasiči v Plzeňském kraji na kontě už desítky výjezdů.

Padlé stromy na několika místech přerušily provoz na silnicích i na železnici. (ilustrační foto)

Zdroj: qap.cz

Předpovědi meteorologů, kteří varovali před vichřicí, se vyplnily. Plzeňský kraj v noci na neděli zasáhl extrémně silný vítr. Na Domažlicku přerušil i provoz na železnici. Hasiči jsou v terénu v podstatě od půlnoci nepřetržitě.

Podle velícícho důstojníka krajských hasičů mají jednotky v rámci celého kraje na kontě už kolem sedmi desítek zásahů v souvislosti se silným větrem. Nejčastěji se jedná o odstraňování padlých stromů a situací s tím spojených. Jako první byli v pohotovosti hasiči na Tachovsku, postupně ale vítr zaměstnal hasiče ve všech okresech kraje.

Na železniční trati 184 Domažlice – Planá u Mariánských Lázní musel být dokonce přerušený provoz mezi Hostouní a Bělou nad Radbuzou, kde narazil osobní vlak do stromu. Padlé stromy zkomplikovaly provoz například na silnici číslo 605 u Přimdy na Tachovsku nebo u Konstantinových Lázní a Boru. Také na Klatovsku dělají popadané stromy na silnicích velké problémy. 

 

Kvůli silnému větru varuje také policie řidiče. Velmi opatrní by měli být zejména v lesních úsecích komunikací, ale také ve městech, kde hrozí například pády ulámaných větví stromů. S velkou obezřetností by měli řidiči nicméně počítat i na otevřených úsecích silnic, kde mohou dělat problémy silné poryvy větru. Na mnoha místech navíc situaci komplikuje také déšť a intenzivní přeháňky.

 

 

Nejvyšší naměřené hodnoty nárazů větru od půlnoci do 13:00:
Stanice nejvyšší naměřené hodnoty (km/h)
Sněžka 180
Fichtelberg (Krušné hory) 176
Milešovka 151
Grosser Arber (Velý Javor) 140
Luční bouda 137
Ústí nad Labem – Kočkov 133
Přibyslav 126
Skuteč 122
Praha-Karlov, Luká 119
Javorový vrch 130
Doksany, Kocelovice, Plzeň – Košutka 115
Zdroj: ČHMÚ

 

 

 

Česko má za sebou nejhorší vichřici za posledních 10 let. Škody půjdou do miliard

 

Zdroj: www.seznam.cz

 

-red-

{jcomments off}