Pětikilometrový Silvestr

Ono už to sice nějakou chvíli je, co dozněly silvestrovské oslavy, nicméně příspěvkem Zdeňka Nešpora se k nim alespoň na chvíli vrátíme. Ještě pořád je ‘začátek’ nového roku, a tak se pojďme podívat, jak jeho příchod oslavili sportovci – běžci.

 

Běžecký Silvestr – závěr roku bývá mezi atlety-běžci vyhrazen různým silvestrovským běhům. I pro sušické běžce se stalo tradicí zakončit starý rok při již 21. ročníku Silvestrovského běhu ve Ždírci u Plzně.

Většina z nás se v silvestrovském dopoledni chystala na bujaré oslavy konce roku, nicméně naši běžci se připravovali na start 5 km dlouhého závodu s poměrně výrazným převýšením v první polovině trati. Počasí bylo na tuto dobu docela přívětivé, trať byla suchá, takže výsledné časy na pětikilometrové vzdálenosti byly výrazně rychlejší, než na sněhovém povrchu v roce předešlém. Ve výsledkové listině se sušičtí běžci vůbec neztratili, ba právě naopak.

V hlavní kategorii mužů do 35-ti let obsadil Pavel Stěpáník výborné 2. místo a celkově byl rovněž druhý. Pavel v závodě běžel o 42 s rychleji než v minulém ročníku a porazil i loňského vítěze a bývalého olympionika Michala Šnebergera z Dobřan. V kategorii mužů nad 35 let zvítězil další sušický borec Martin Jiroušek. který byl současně „koučem” celé sušické minivýpravy.

Nejmilejším překvapením bylo ale vítězství a hlavně způsob běhu Martiny Brejchové, které i po delším výpadku v tréninku dokázala nejen zvítězit mezi ženami, ale celkově i mezi startujícími 88 muži a ženami obsadila 11. příčku! Závody byly perfektně organizované a zúčastnilo se jich přes 150 závodníků všech kategorií.

Silvestrovský běh ve Ždírci tak opět více než symbolicky definitivně uzavřel jeden z neúspěšnějších roků sušické atletiky. V blížící se halové sezoně již ale půjde skutečně o tvrdé závodění a o pokoření osobních rekordů. Takže věřme, že poctivý trénink v mrazech a v zasněženém sušickém okolí naši běžci i běžkyně kvalitně zúročí. (Zdeněk Nešpor)

bezci

Druhý mezi muži Pavel Štěpáník a vítězka mezi ženami Martina Brejchová

po doběhu Silvestrovského závodu na 5 km ve Ždírci u Plzně.