betlem

Skauti přivezou Betlémské světlo

V neděli 17. prosince přijede do kostela sv. Mořice na Mouřenci u šumavského Annína opět pěvecký sbor ze Žihle na severním Plzeňsku. Koncert, který bývá obvykle vrcholem celého adventního času na Mouřenci, začíná ve 14 hodin. V průběhu odpoledne sem  skauti přivezou Betlémské světlo, zúčastní se i několik zajímavých hostů.

zihle foto otto hucek

Žihelský sbor, foto: Otto Huček


„Letošní koncert je poskládaný tak, jak si posluchači přáli,“ říká sbormistryně Martina Rambousková a kapelník Jiří Bláha k tomu dodává: „Zazní písně, které jsme zpívali v minulých letech a měli u posluchačů největší úspěch. Nacvičili jsme ale také několik novinek. Zpíváme například písně od Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka nebo od Chinaski. Na Mouřenec se každý rok moc těšíme a věřím, že i letos tam na nás bude čekat skvělé publikum.“

 

Posluchače potěší i několik hostů. „Zazní například píseň Modlitba z pohádky Anděl Páně 2 nebo Ryba rybě od Janka Ledeckého,“ láká pořadatel Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence, který o kostel nad Annínem pečuje.

 

Během koncertu dorazí na Šumavu do Sušice vlakem Betlémské světlo. „Bude to letos trochu dramatické. Světlo rychle přeloží hartmaničtí skauti z vlaku do auta a zamíří s ním k nám na Mouřenec. Každý si tak bude moci tento tradiční symbol Vánoc připálit a odnést domů,“ dodává Lukáš Milota.

 

Na zahřátí organizátoři chystají svařené víno Mouřák. Sjízdnost silnice až ke kostelu zajistí Obecní úřad Dlouhá Ves.

 

Kostel na Mouřenci bude otevřený i na Štědrý den od 11 hodin. Během Štědré hodinky si lidé užijí Vánoce všemi smysly. Zazpívají si koledy u stromečku, ochutnají svařák a vánoční dobroty.

 

Především dětem bude určený hlavní vánoční pořad – Mouřenecké Vánoce, který začne v úterý 26. prosince ve 14 hodin. Pásmem s koledami bude provázet hudební duo Zelená liška. Součástí programu bude také příchod Ježíška s Pannou Marií a Josefem.

 

Až do 26. prosince mohou lidé nosit do kostela malé praktické dárky, které dostanou jako každý rok senioři v domově důchodců v Sušici.

 

V pátek 29. prosince od 18 hodin se posluchači mohou těšit na vánoční mši z Radomyšle s názvem Radost mysle vánoční. Jejími autory jsou Ondřej Fibich, Václav Novák a Richard Semiginovský.

 

Také letos program vyvrcholí silvestrovskou půlnoční mší při svíčkách. „Je to příležitost prožít přelom roku jinak než obvykle, s modlitbou a v tichosti,“ zve farář Jenda Kulhánek, který bude o silvestrovské noci mši sloužit.

 

Mouřenec letos poprvé zve také na adventní a vánoční komentované prohlídky. Začínají 16., 17., 24., 30., 31.12. a 1.1. vždy v 10:30 hodin. A také na Štěpána ve 13 hodin a 29. prosince v 17 hodin. Další informace najdou zájemci na: www.pratelemourence.cz

 

plakat zihle

 

 

***

 

zimni mourenec foto jana kadlecova

foto: Jana Kadlecová

 

{jcomments off}