Moranu zachránila amnestie

Že se převlečou do kostýmů, to pro ně není nic nového. Ale že se převlečou do kostýmů a vyrazí do zimních ulic Sušice, aby s masopustním průvodem, se všemi nezbytnými proprietami, muzikou a vinšem klepali u dveří, tak toho se sušičtí ochotníci zhostili letos teprve podruhé. Tedy někteří z nich určitě, každopádně tradice oživeného masopustu v produkci divadla SCHODY se ujala.

 

 dsc1064

 

 

Je trochu na škodu že nepřišlo více „zamaskovaných”, ale i když byl jejich počet o něco nižší než loni, legrace bylo zase mnohem víc. Tradiční duch masopustu zůstal zachován – cikánka věštila, doktor kontroloval, jak se jeho pacienti od loňska zlepšili nebo zhoršili a samozřejmě – nechyběl ani povinný taneček s medvědem.

 

 

 dsc1219

 

 

O tom, že se lidé na maškary těšili svědčilo i to, jak na ně byli připraveni.

 

„Bylo to naprosto úžasné a já chci za všechny moc poděkovat. Dostalo se nám neuvěřitelných dobrot, výborné pití pro zahřátí a hlavně milé přijetí všude, kde jsme zastavili. A letos musím říci, že i řidiči, kterých naši vězni co dostali na jeden den vycházky, zastavili na tři desítky, byli vesměs příjemní a s veselou projížděli naším průvodem. Moc všem děkujeme – restauraci Bouchalka, divákům, fotografovi Vladanu Strejcovi který neúnavně dokumentoval a já za sebe také těm, kteří přišli v maskách. A pro příští rok bych byla moc ráda, kdyby se přidalo víc lidí z veřejnosti. Podívat se jich přišlo opravdu hodně, takže napřesrok s nimi počítáme do průvodu!” směje se Zuzana Navrátilová, hlavní organizátorka masopustního veselí.

 

Že byly výslužky opravdu bohaté, potvrzovali všichni. Někteří i tím, že už ke konci prostě… nemohli.

 

 

 

 dsc1182

 

 

Tradiční průvod vyšel od restaurace Na Bouchalce a pokračoval Hořejším předměstím. Co bylo naprosto nečekané a o to milejší? To, že se podařilo díky jedné z účastnic dát „avizo” do nemocnice a tak maškarní průvod, který je přišel pozdravit a obveselit tanečkem a písničkou, mohli sledovat z oken dětští i ti odrostlejší pacienti. Pravda, „doktora” Štrosmajera v nemocnici jako stálou sílu nepřijali, snad kvůli nějaké nedodělané atestaci, ale on to určitě dožene a za rok zkusí znovu.

 

 dsc1332

 

 

Do kroku a u dveří vyhrávala podobně jako o den dříve v Dlouhé Vsi Lidová muzika ZUŠ Sušice pod vedením Jana Pelecha a samozřejmě nechybělo ani závěrečné soudcování – co s Moranou – symbolem vládnoucí zimy? Bylo na zváženou, jestli jí rovnou zapálit, zastřelit a utopit v řece, nebo jí přece jen ještě dát šanci ? Pro tentokrát jí byla udělena amnestie… A to na tom samém místě, odkud průvod vycházel – u restaurace Na Bouchalce, kde měl své „zázemí”.

 

Celý průvod sledoval objektivem náš fotograf Vladan Strejc a vy se díky tomu můžete ve fotogalerii podívat, jak bylo v Sušici v neděli veselo.
-red-