Tečka za rokem a nový začátek

silvestrovska pulnocni mse 1

Aktivní “Mouřenecý rok” komentuje Lukáš Milota:

V pořadí už pátou půlnoční silvestrovskou bohoslužbou jsme se rozloučili s kalendářním rokem 2017 a přivítali rok 2018. Mši při svíčkách sloužil mouřenecký kněz P. Jenda Kulhánek. Možnost přivítat nový rok ne úplně obvyklým způsobem využilo jako v minulých letech asi 60 lidí. A to nejen místních. Přijeli i lidé ze Sušice, Horažďovic, Nekmíře, Blatnice, Plzně nebo z Prahy.

 

Přesně o půlnoci jsme s paterem Jendou rozezněli prastarý zvon z roku 1329. Pan farář pak zvonil dlouhých deset minut. (foto v příloze). Postupně zvuk zmohutněl, a to když se přidaly elektřinou poháněné zvony sv. Mořic a sv. Vint&iac ute;ř z roku 2003. Lidé si popřáli a poté jsme společně za varhanního doprovodu Janky Kadlecové z našeho malého spolku Přátelé Mouřence zazpívali českou hymnu. Poté už začala bohoslužba (foto v příloze), při které na varhany hrála paní Mirka Hosnedlová.

Areál kromě svíček osvítily i louče. Tím největším zdrojem světla byl ale měsíc (téměř v úplňku). Díky jeho záři nebyly potřeba ani baterky (foto v příloze). Bylo nezvykle teplo. A snad jediné, co mohlo návštěvníky rozladit, byla mokrá a rozbahněná cesta ke kostelu. Pro všechny případy byli samozřejmě v pohotovosti pracovníci obecního úřadu v Dlouhé Vsi, který jako každý rok garantoval sjízdnost silnice. K náledí bylo ale tentokrát naštěstí daleko.

 

silvestrovska pulnocni mse 2

silvestrovska pulnocni mse 3

foto J. Marková

 

Půlnoční mší jsme udělali tečku za velmi bohatým mouřeneckým rokem 2017. Kostel byl otevřený při bohoslužbách, komentovaných prohlídkách, varhanních a jiných koncertech nebo přednáškách. V létě si návštěvníci kostela užili koncerty Báry Basikové, Jaroslava Hutky nebo belgického sboru De Orgel Pijpjes. Na sklonku léta byl kostel zaplněný i při vzpomínkovém koncertu na Petra Nováka. V

listopadu při Sametovém Mouřenci jsme mohli vyslechnout písně Karla Kryla a poslechnout si vzpomínkové vyprávění novinářky Lídy Rakušanové. Od léta stojí v kostele pískovcová socha sv. Mořice, kterou přímo před Mouřence vytvořil sochař Bartoloměj Štěrba a kterou příští rok vyzvedneme do výklenku nad vchodem do kostela. Na pořízení sochy přispěli sponzoři z řad návštěvníků a podporovatelů. Máme za sebou také velmi pestrý advent, sedmý předvánoční koncert Žihelského sboru a několik pěkných vánočních pořadů. (foto v příloze).

kriz christiana aussprunga
Od pana Christiana Aussprunga z Vídně (jeho rodina pochází z Kundratic) Mouřenec dostal zajímavý vánoční dárek. Je to kříž s Kristem, který se v rodině Aussprungů dědil z generace na generaci (foto v příloze).

 

V závěru roku jsme s P. Jendou Kulhánkem předali seniorům v domově důchodců dárky, které od začátku prosince přinášeli do kostela návštěvníci adventních a vánočních akcí. Radostné tváře dědečků a babiček bych jen těžko popisoval. Díky všem, kteří dárky přinesli! (foto v příloze).

 

Chci poděkovat všem laskavým sponzorům, kteří na transparentní účet spolku Přátelé Mouřence v roce 2017 poslali jakýkoli dar. Několikrát šlo i o pětimístné částky. Jsou to peníze, za které jsme pořídili sochu sv. Mořice a další použijeme na další zvelebení a rozvoj Mouřence. Děkuji i tisícům návštěvníků, kteří kostel a naši činnost podpořili jakoukoli částkou! Každému dárci jménem našeho spolku DĚKUJI! Děkuji i všem ostatním jednotlivcům i organizacím, kteří nepomohli finančně, ale jiným způsobem přiložili ruku k dílu a Mouřenec a naši činnost podpořili.

 

Přeji vám všem a každému jednotlivci zvlášť požehnaný rok 2018 (snad si to během těch dvou dnů ještě nestačil pokazit), pevné zdraví, štěstí, lásku a pohodu. Máme před sebou další rok plný výzev, úkolů, projektů a nápadů. Věřím, že příjemných a že je i s vaší pomocí opět zvládneme. Moc si přeju, abychom se co nejčastěji potkávali v kostele na Mouřenci a aby se pozitivní informace o tomto mimořádném místě i dál šířily do světa! Mouřenec žije. Ať žije Mouřenec!

darky

 

Ještě doplňuji pozvánku na příchod tří králů. Kašpar, Melichar a Baltazar dorazí na Mouřenec v neděli 7. ledna 2018 ve 14 hodin. Toto setkání připravujeme i letos ve splupráci s charitou v Sušici. Králové zazpívají koledu, přinesou dary a také poselství dobročinné Tříkrálové sbírky.”

 

kralove

 

pf

 

{jcomments off}