K+M+B pro Mouřenec

3 král 896

 

K+M+B – tak jsme si zvykli označovat návštěvu tří mdrců-králů, Kašpara, Melichara a Baltazara, v domácnostech i v běžné řeči.

Ano, tři králové těchto jmen skutečně nyní navštěvují veřejná místa i domácnosti,v rámci Tříkrálové sbírky. V neděli 7. ledna zavítali i na Mouřenec.

 

foto Jan KUBITA

{gallery}susice/2018/01_leden/kralova_mourenec/{/gallery}

 

 

Co ale skutečně znamená zkratka K+M+B?

(www.pastorace.cz)  Svátek Zjevení Páně, lidově „Třech králů“ (6.1.), odjakživa doprovázely lidové zvyky. Na křesťanském Východě se světí křestní voda a žehnají se řeky.

Ve střední Evropě je zvykem žehnání domů, při němž se na dveře křídou píší písmena C+M+B s udáním letopočtu. V Čechách obvykle K+M+B. Nejsou to počáteční písmena jmen „Třech králů“: Kašpar, Melichar a Baltazar, jak se lidově traduje, nýbrž zkratka latinského Christus mansionem benedicat: Kristus požehnej tomuto domu. A není pouze symbolické, že se toto žehnání domů provádí na počátku roku…

Tento svátek připomíná zjevení Boží slávy mezi lidmi. Čtení při mši svaté tento den mluví o zjevení mudrcům – „Třem králům“. Modlitby mše svaté mluví o zjevení Boží slávy.

-red-