Superúplněk v Česku neuvidíme

Lunární trifekta – neboli super, rudý a modrý měsíc v jednom – takový úkaz dnes  bude možné po 150 letech pozorovat na noční obloze, ale v Česku se ho bohužel nedočkáme.

 

superuplnek

 

Měsíc na obloze v noci z úterý na středu projde třemi fázemi. Bude současně super, modrý a rudý. Jev bude viditelný zejména na západě Spojených států nebo v Austrálii.
 
 
Ve středu v noci bude na obloze k vidění velmi vzácný jev, ke kterému naposledy došlo před 150 lety. Jedná se o takzvanou lunární trifektu.To znamená, že dojde celkem ke třem odlišným jevům úplňku současně. Úplněk bude:
1) …super
2) …modrý
3) …a rudý.
 

Superúplněk neboli superměsíc bude již třetím v řadě za poslední dobu. První byl 3. prosince a druhý 2. ledna. Tento jev označuje situaci, kdy je Měsíc od Země vzdálený méně než 360 tisíc kilometrů. Na obloze tak bude Měsíc zářit mnohem jasněji a také bude o něco větší než jindy, protože bude blíž.Druhou fází je modrý měsíc. To neznamená, že Měsíc bude mít doopravdy modrou barvu. Jde o situaci, kdy se dva úplňky vyskytují v jednom kalendářním měsíci. V angličtině tak od tohoto jevu vzniklo spojení „once in a blue moon“, v Česku se místo toho říká „jednou za uherský rok“.Třetí fází, ke které dojde, je rudý úplněk. Tak se přezdívá situaci, kdy dojde k úplnému zatmění. Měsíc bude ve stínu Země, ale mírně ho bude osvětlovat Slunce. Na obloze tak získá načervenalou až rudou barvu.
 

V Česku úkaz vidět nebude

Na lunární trifektu se mohou těšit zejména v zahraničí. Jev bude pozorovatelný v noci z 30. na 31. ledna zejména na západě USA, v Kanadě nebo v Austrálii. Pro Českou republiku a obecně pro Evropu ale naneštěstí viditelný nebude. V této zeměpisné délce vyjde Měsíc až ve chvíli, kdy bude vystupovat z polostínu.V Česku bude k vidění úplněk tak, jak ho lidé znají.

 

zdroj: www.seznamzpravy.cz

 

{jcomments off}