Zima se vlády nevzdá

Uplynulé dny nepřinesly výraznější výkyv v počasí. Avizované přechodné oteplení na Šumavu nakonec nedorazilo, teploty se udržely pod bodem mrazu. V sobotu se držel pás srážek na samé státní hranici, kde připadlo několik centimetrů sněhu. V noci na neděli přecházely další silné sněhové přeháňky, které však byly lokálního charakteru, nejvíce nasněžilo na Českokrumlovsku v oblasti Křemže, Černé v Pošumaví, Frymburka až po Vyšší Brod. Západní část Šumavy se dočkala jen slabých sněhových přeháněk. Silné sněžení, kreré přišlo s tlakovou níží z Jadranu zasáhlo většinu České republiky, Šumavu však srážky jen “olízly”, přírůstek sněhu byl většinou kolem 2 cm sněhu. Oproti tomu jiží Moravu zasypalo místy i přes 20 cm sněhu. Za poslední týden jsme si slunečních paprsků užili jen sporadicky.

 

A jaký je výhled na následující dny? Čtvrtek je od samého rána zatažený, lokálně může drobně sněžit. Teploty se drží na celé Šumavě pod bodem mrazu mezi -7°C až -2°C. Pátek přinese oblačno až zataženo, přechodně může docházet ke zmenšování oblačnosti, vyskytnout se mohou i mlhy. Noční teploty do -5°C, při zmenšené oblačnosti i pod -10°C. Ojediněle slabě zasněží. Denní teploty budou kolem 0°C, v horských polohách kolem -4°C. Sobotní i nedělní počasí bude beze změn, oblačno až zataženo, jen ojediněle polojasno, občas slabé sněhové přeháňky.

 

Změnu v charakteru počasí nepřinese ani počátek příštího týdne. Slunce se ukáže jen sporadicky, nadále musíme počítat s oblačnou až zataženou oblohou, na počátku týdne srážky jen ojediněle, postupně bude sněžení častější. Denní teploty většinou těsně pod bodem mrazu, postupně můžou ojediněle vystoupit k +2°C.

 

Sněhové podmínky jsou díky mrazivému počasí a vydatnějšímu sněžení z minulého týdne stále vynikající, přírodního sněhu nad 900 m n.m. je většinou více než 50 cm, na sjezdovkách s technickým sněhem ještě o poznání více. Například ve ski areálu České Žleby (www.skizleby.cz) leží na upravených sjezdovkách kolem 70cm sněhu. Ideální podmínky jsou u Českých Žlebů i pro vyznavače bílé stopy. Ve středu 13. února byla znovu upravena Šumavská magistrála, 14. února budou upraveny stopy na Volary (skútrem), před víkendem budou projety všechny ostatní stopy v okolí. Ideální sněhové podmínky nabízí i další skiareály v Horní Vltavici, na Kubově Huti, ve Strážném, na Nových Hutích či lyžařský areál na Zadově (www.lazadov.cz). Skvěle připravené sjezdovky čekají na lyžaře i na Klatovsku a Českokrumlovsku.

Všechny běžecké tratě budou na Šumavě před víkendem čerstvě upraveny, takže vyznavači bílé stopy budou jistě spokojeni.

 

Výška sněhu na Šumavě 14. února: Velký Javor 165 cm, Březník – hájenka 120 cm, Bučina 90 cm, Churáňov 48 cm, České Žleby – louka 48 cm, Borová Lada 40 cm, Hliniště 25 cm, Hojsova Stráž 23 cm, Stožec 19 cm, Volary 11 cm, Černá v Pošumaví 10 cm, Vimperk 7 cm

 

(ir)

 

Fotografie z různých částí Šumavy od 8.2. do 12.2.:

 

U Českých Žlebů 8. února (foto poskytl skiareál České Žleby)

 

U Českých Žlebů 8. února (foto poskytl skiareál České Žleby)

 

Smrčina a Lipno z Dolní Vltavice 9. února

 

U německého Spiegelau 12. února