V “Káčku” to vřelo

Radost a veselí nebraly konce

Masopust jako lidová slavnost, k níž patří průvody maškar, veselá muzika, dobré jídlo a pití a spousta legrace  se opět vrací mezi oblíbené kratochvíle.  Letos byly masopustní  průvody vskutku veselé a nápadité. A proč by si je měli užívat jen dospělí?  Ba ne, bavily se i děti a  to, panečku, stálo za to! 

 

img 4827

 

Maposledy, na masopustní úterý 12. února, se   pěkně otřásalo “Káčko” – sušické komunitní centrum. Samozřejmě ne v základech zemětřesením, ale pořádnou muzikou a zábavou. Na dvě stovky dětí a dospělých se tu sešly  ke společné oslavě. A ne ledajaké – kromě obvyklých tradic nechyběla třeba ani loutková pohádka,  soutěž “ponožková”, tanec pod masopustním lanem a další. 

 

img 4905

Masopust speciální školy Merklín byl snad ještě barevnější a radostnější, než ten v ulicích. Pořádalo ho odloučené pracoviště ZŠSP ČCE Diakonie Merklín v Sušici a aby dětem bylo veseleji, pozvaly také své kamarády. Přišly všechny děti z dlouhoveské školy a zahrály loutkovou pohádku, do „Káčka” zavítali klienti stacionáře Klíček a dorazil plný autobus merklínských dětí.

„Abychom si to doopravdy ‘masopustně’ užili, přizvali jsme ještě děti ze základní školy T. G. Masaryka, které se svou učitelkou Hanou Šiškovou přišly v opravdu početném masopustním průvodu (samozřejmě řádně vystrojeni). Atmosféra byla úžasná, jsme rádi, že jsme mohli všem, kteří slavili s námi, udělat radost. A za spolupráci chci poděkovat sušickému gymnáziu, všem dospělákům a pak také studentkám oboru pečovatelství SOŠ a SOU v Sušici, které byly velmi šikovnými pomocnicemi,” loučila se s masopustem hlavní organizátorka Mgr. Iva Fišerová, zástupkyně ředitelky merklínské školy.

 

img 4943

Radovat se naplno a užívat dne – přesně podle toho se všichni aktéři letošních masopustů řídili. Ono to nebylo vždycky úplně jednoduché zvládnout všechny náležitosti tradice – ochutnávat dobroty které hospodyně připravily, ‘neurazit’ a stopečku na zahřátí absolvovat hned několikrát (samozřejmě dospělí!), ale konce byly šťastné. A veselé, pochopitelně. Jinak by to o masopustu ani být nemělo. Takže za rok? Určitě na viděnou!

Najdete sebe nebo své ratolesti na fotkách? Podívejte se do fotogalerie.

-red-

http://isusice.eu/index.php/susice/170-susice-fotogalerie-obce