js18

JEDEN SVĚT poprvé v Sušici

 

js logo

 

js18

Slovem roku se podle slavného Collinsova slovníku stal výraz „fake news“. Dezinformace a mediální manipulace jsou jedním z největších problémů současného světa. Život v informačním věku na člověka klade vysoké nároky – rozlišovat, co je pravda a co není, sdílet, komentovat, mít názor. Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, letos poprvé zamíří i do Sušice. Hlavním tématem festivalu, který se uskuteční od 5. do 7. dubna bude aktualizace systému. Nejen počítačové systémy totiž potřebují čas na to, aby zpracovaly všechny potřebné informace a mohly hladce fungovat.   

  

Zvykli jsme si volit jednoduchá a líbivá řešení a jednat pod vlivem emocí. Právě zjitřené emoce ve společnosti jsou živnou půdou pro populisty, kteří sami sebe označují za bojovníky vůči systému, jejž považují za překonaný,“ říká ředitel festivalu Ondřej Kamenický. Chceme, aby si diváci návštěvou kina mohli dovolit něco, na co v každodenním životě plném (dez)infromací ze sociálních sítí není čas. Zpomalit a v klidu si vytvořit názor na konkrétní téma, podívat se na věci z různých úhlů pohledu a zasadit si je do kontextu.“ Dodává Kamenický.   

 

Filmový festival Jeden svět vyrostl za 20 let své existence do podoby jedné z nejrespektovanějších kulturně vzdělávacích událostí v České republice. Festival pracuje s širokou definicí lidských práv, a proto v programu najdete nejen filmy o politických kauzách a rozvojových tématech, ale i o sociálních otázkách, životním prostředí a životním stylu.

 

Do Sušice zavítají režisérky úspěšných dokumentárních snímků Mečiar Tereza Nvotová a Hranice práce Apolena Rychlíková. Diváci budou moci po projekci debatovat na téma dezinformací a mediální manipulace s Petrem Nutilem, zakladatelem serveru Manipulatori.cz. Na stav ekosystému oceánů se po projekci filmu Azurová zaměří Jan Freidinger z organizace Greenpeace. Nejen českou azylovou politiku přiblíží Petr Baroch, právník Organizace pro pomoc uprchlíkům. A že výchova dětí dnes není nezbytně záležitostí biologických rodičů, divákům osvětlí Jiřina Ullmanová z Adite pro náhradní rodiny.  

  

Festival Jeden svět se rozhodl bořit bariéry a zpřístupnit své projekce co největšímu počtu lidí, bez ohledu na postižení, věk či jiný mateřský jazyk. Jeden svět v Sušici uvede tři filmy s titulky pro neslyšící a nedoslýchavé a dva tuzemské filmy pro anglicky hovořící diváky. „Právo na kulturu vnímáme jako základní lidské právo, proto se snažíme zpřístupnit náš festival všem bez rozdílu.” říká koordinátorka Jednoho světa v Sušici Sarah Huikari.

 

 

 

Další informace a předprodej vstupenek najdete na webu www.jedensvet.cz/susice

 

 -sh-

 

js susice a1 press 02

js susice a1 press 01 (3)

 

js susice a1 press 01

 

{jcomments off}