sklar

To nejzajímavější ze sklářské historie

 Annínsko zve na další komentované procházky po stopách annínských sklářů

 

sklar

 

 

 

ANNÍN – To nejzajímavější ze sklářské historie šumavské vesnice Annín a jejího okolí představují od loňska komentované procházky. Ty další se konají v sobotu 28. dubna, 5. května a 12. května a také během státních svátků 1. a 8. května. Během procházek s průvodcem se zájemci podívají do sklárny, brusírny a navštíví hrobky dvou významných sklářských rodů. Procházky jsou dlouhé necelých 5 km, trvají čtyři hodiny a není třeba se na ně dopředu přihlašovat.

 

 

Sraz účastníků je vždy v 9 hodin na parkovišti u sklárny v Anníně. Zde se ke skupině připojí průvodce z pořádajícího spolku Přátelé Mouřence Lukáš Milota. „Společně projdeme vesnici Annín, řekneme si něco o historii celého údolí a dojdeme až do osady Rajsko, kde v 9:30 navštívíme brusírnu a sklářskou galerii s prodejnou. Pro zájemce je připravena ukázka broušení skla. Poutníci si zde mohou vychutnat také ranní kávu,“ láká průvodce.

 

Z Rajska se výletníci vydají po příkré silnici do románsko-gotického kostela na Mouřenci, jehož součástí je hrobka rodiny Müller, která položila základy annínského sklářství. Prohlídka Mouřence začne vždy v 11 hodin. V rámci výkladu se lidé podívají i do barokní kostnice a malého muzea.

 

Procházky pokračují lesem zpět do Annína, kde od 12 hodin bude přístupná hrobní kaple sklářské rodiny Schmid. „Toto místo posledního odpočinku významného annínského skláře Josefa Eduarda Schmida a jeho příbuzných a následovníků se otevírá veřejnosti jen výjimečně,“ upozorňuje průvodce Lukáš Milota.

 

Posledním zastavením komentovaných procházek bude sklárna v Anníně. Ve 12.15 tam zájemci navštíví sklářské muzeum a prodejnu a uvidí různé techniky zušlechťování skla.

 Cílem těchto procházek je nabídnout ucelený výklad o celém regionu Annínska. „Sklářskou historii můžeme v Anníně a okolí vidět na každém kroku, byť to tak na první pohled třeba ani nevypadá. Chci lidem ukázat souvislosti a odkrýt některá tajemná zákoutí této dosud málo objevené části šumavského podhůří,“ láká na procházky průvodce Lukáš Milota. Vlastní procházky jsou bezplatné, ve sklárnách se platí vstupné. V závěru si lidé mohou vypl nit sout ěžní test s 15 otázkami. Všechny správné odpovědi zazní během procházek. Na vítěze soutěže čeká odměna a nejúspěšnější soutěžící navíc postoupí do předvánočního slosování o hodnotnou cenu.  

 

Jednotlivé cíle je možné navštívit i individuálně. Ovšem bez výhod, které skýtá celá procházka. Sklárna v Anníně je od května otevřená denně, brusírna v Rajsku od pondělí do soboty. Kostel Mouřenec zve během jara na prohlídky každou sobotu v 11 hodin. Hrobní kaple v Anníně bývá přístupná jen v předem ohlášených termínech.

Info: Bc. Lukáš Milota (tel. 607 11 88 46, e-mail: lukas.milota@centrum.cz)

 

 

 po stopach anninskych sklaru - kveten 2018

 

prohlidky mourence - kveten 2018

 

{jcomments off}

 

 

 

 

 

 

 

 

Annínsko zve na komentované procházky po stopách annínských sklářů ANNÍN – To nejzajímavější ze sklářské historie šumavské vesnice Annín a jejího okolí předstaují od loňska komentované procházky. Ty další se konají v sobotu 24. března, v pondělí 2. a o sobotách 14. a 28. dubna 2018. Během procházek s průvodcem se zájemci podívají do sklárny, brusírny a navštíví hrobky dvou významných sklářských rodů. Procházky trvají čtyři hodiny a není třeba se na ně dopředu přihlašovat. Sraz účastníků je vždy v 9 hodin na parkovišti u sklárny v Anníně. Zde se ke skupině připojí průvodce Lukáš Milota. „Společně projdeme vesnici Annín, řekneme si něco o historii celého údolí a dojdeme až do osady Rajsko, kde v 9:30 navštívíme brusírnu a sklářskou galerii s prodejnou. Pro zájemce je připravena ukázka broušení skla. Poutníci si zde mohou vychutnat také ranní kávu,“ láká průvodce. Z Rajska se výletníci vydají po příkré silnici do románsko-gotického kostela na Mouřenci, jehož součástí je hrobka rodiny Müller, která položila základy annínského sklářství. Prohlídka Mouřence začne vždy v 11 hodin. V rámci výkladu se lidé podívají i do barokní kostnice a malého muzea. Procházky pokračují lesem zpět do Annína, kde od 12 hodin bude přístupná hrobní kaple sklářské rodiny Schmid. „Toto místo posledního odpočinku významného annínského skláře Josefa Eduarda Schmida a jeho příbuzných a následovníků se otevírá veřejnosti jen výjimečně,“ upozorňuje průvodce a propagátor annínského údolí Lukáš Milota. Posledním zastavením komentovaných procházek bude sklárna v Anníně. Ve 12.15 tam zájemci navštíví sklářské muzeum a prodejnu a uvidí různé techniky zušlechťování skla. Cílem těchto procházek je nabídnout ucelený výklad o celém regionu Annínska. „Sklářskou historii můžeme v Anníně a okolí vidět na každém kroku, byť to tak na první pohled třeba ani nevypadá. Chci lidem ukázat souvislosti a odkrýt některá tajemná zákoutí této dosud málo objevené části šumavského podhůří,“ láká na procházky průvodce Lukáš Milota. Vlastní procházky jsou bezplatné, ve sklárnách se platí vstupné. V závěru si lidé mohou vyplnit soutěžní test s 15 otázkami. Všechny správné odpovědi zazní během procházek. Na vítěze soutěže čeká odměna a nejúspěšnější soutěžící navíc postoupí do předvánočního slosování o hodnotnou cenu. Jednotlivé cíle je možné navštívit i individuálně. Ovšem bez výhod, které skýtá celá procházka. Sklárna v Anníně stejně jako brusírna v Rajsku je v dubnu otevřená od pondělí do soboty. Kostel Mouřenec zve v dubnu na prohlídky každou sobotu v 11 hodin. Hrobní kaple v Anníně bývá přístupná jen v předem ohlášených termínech. Info: Bc. Lukáš Milota (tel. 607 11 88 46, e-mail: lukas.milota@centrum.cz)