Ochrana národního parku sdruženými jednotkami hasičů

hasici np sumava 2

 

Správa NP Šumava zajišťuje požární ochranu společně s obcemi – v Prášilech, Modravě a Stožci vznikly sdružené jednotky hasičů

 

 

hasici np sumava 1

Poslední smlouvu o sdružení jednotek SDH obce a Správy NP Šumava podepsal ředitel Správy Pavel Hubený se starostkou obce Stožec Drahomírou Stanžovskou tento měsíc. Letos se začne s přípravou stavby zbrusu nové hasičské zbrojnice na Prášilech.

 

Jednotka podnikových hasičů Správy NP Šumava vytvořila postupně 3 sdružené jednotky společně s obcemi uvnitř národního parku, které dosud neměly buď žádnou jednotku sboru dobrovolných hasičů, nebo byla nefunkční. V letech 2016 a 2017 Správa podepsala smlouvu o sdružení jednotek s obcemi Prášily a Modrava, v tomto měsíci s obcí Stožec,“ říká mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

 

Sdružené jednotky jsou naprosto unikátním zařízením v rámci ČR, přičemž se mohou vzájemně doplňovat a mohou využívat společně techniku Správy, jak pro cvičení, tak školení a zejména pro zásahy, kterých je každoročně v průměru okolo 120. Všechny tyto sdružené jednotky mají jednoho velitele, zaměstnance Správy NP Šumava Petra Šraila, který vede hasičskou jednotku Správy od jejího vzniku v roce 2009.

 

Věřím, že tyto sdružené jednotky přinesou všem hlavně výhody. Správa i obce mají zajištěnu zákonnou požární ochranu profesionální technikou a dá se říci, že společně máme nadstandardní počet hasičů. Díky spojením mají sdružené jednotky celkem 83 členů,“ zmiňuje velitel Petr Šrail.

 

Disponujeme třemi hasičskými vozy CAS pořízenými v rámci Integrovaného operačního programu (IOP) „Pořízení moderní techniky a technologií k řešení mimořádných událostí“, dále pak terénními vozidly, terénními čtyřkolkami a pásovým vozidlem pro potřeby zásahů v těžkém, málo únosném terénu s celoročním použitím,“ doplňuje Petr Šrail.

 

Správa NP Šumava díky tomu zajišťuje požární ochranu nejen na celém území Národního parku Šumava, ale v rámci plošného pokrytí i mimo toto území.

Pomalu také naplňuje i úkol výstavby základen pro Integrovaný záchranný systém, požárních zbrojnic. V obci Stožec již nová požární zbrojnice stojí. V Prášilech byly z rozpočtu Správy NP Šumava uzpůsobeny provizorní prostory, ale v letošním roce se začne s přípravami stavby moderní základny pro IZS v této obci, s jejíž stavbou finančně pomůže také Ministerstvo životního prostředí. Na Modravě se zavázala k výstavbě zázemí pro hasiče a jejich techniku sama obec.

 

hasici np sumava 3

 

hasici np sumava 4

 

To, že se se podařilo sdružit tři obecní jednotky dobrovolných hasičů s jednotkou Správy NP Šumava dokazuje, že se v normálním životě a v normální běžné komunikaci mezi Správou a obcemi daří tvořit pozitivní a zdařilé věci. Pokud vím, nikde jinde v Česku taková forma spolupráce neexistuje, což dokazuje to, že Správa Národního parku Šumava se vždy cítila a stále cítí být obcím partnerem a ne tím, kdo se je snaží pouze omezovat, nebo, jak se říká, házet klacky pod nohy,“ zakončuje ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

 

Sdružené hasičské jednotky letos čeká řada školení a cvičení i v rámci Integrovaného záchranného systému. Opět se uskuteční také tradiční přehlídka techniky a činnosti IZS nazvaná „Bezpečná Šumava“, jejíž součásti budou odborné semináře, školení a také cvičení, kterého se účastní i letecká záchranná služba z Plzně. Akce proběhne na Slunečné u Prášil 22 září.

 

foto: Tomáš Jiřička

-tz nps-

 

{jcomments off}