Co nejrychleji k zásahu

Obléci kompletní výstroj hasiče a co nejrychleji se dostat k zásahu – to byla jedna ze šestnácti soutěžních disciplín, které absolvovali mladí hasiči na  letos již XVI. setkání Mladých hasičů v Sušici.

img 5010

 

 

Symbolicky se ‘modrá škola’ ZŠ Lerchova ocitla  opět po roce v obležení modrých uniforem, desítek hasičských aut a stovek dětí.

img 5054

Soutěžní disciplíny prověřovaly u mladších i starších účastníků nejen fyzičku, ale i znalosti a dovednosti, testovaly rychlost, šikovnost. Aby vše probíhalo v duchu fair play, na to dohlíželo několik desítek rozhodčích. Tradičně soutěž zaštítil starosta Sušice Bc. Petr Mottl.

Celkem se do Lerchovky sjelo v sobotní dopoledne  kolem sedmi set účastníků soutěže – pět set  členů družstev ze 37  jednotek SDH, jejich doprovody, vedoucí, rozhodčí a hosté.

img 5016

Setkání Mladých hasičů mělo proběhnout v Klatovech (střídavě se koná v Klatovech, Sušici a Nýrsku), letos se ale soutěž vrátila opět do Sušice. Závodníkům to ani v nejmenším nevadilo, protože ze Sušice si vždycky odvážejí jen ty nejlepší zážitky  a ZŠ Lerchova jim poskytuje vynikající zázemí. Pořadatelsky připadla i letos soutěž  na starosti SDH Sušice a SDH Volšovy. Mezi  hosty přivítali hasiči  při zahájení ředitele Hasičského záchranného sboru – územního odboru Klatovy Ing. Aleše Bucifala a Ing. Karla Šidla, poslance P ČR.

V roli pořadatelů  se také tradičně objevili starosta Okresního sdružení hasičů Klatovy Josef Veith, náměstkyně OSH Zdeňka Hošťálková, starosta SDH Sušice Pavel Janek a vedoucí Odborné rady mládeže  Bohumír Bucifal ml., který sušické mladé hasiče společně se Zdeňkem Marouškem  vede.

 

img 5120

 

Družstva mladých hasičů Sušice.

V kategorii starších o nejlepší umístění bojovalo 49 pětičlenných kolektivů (Sušice  zde měla zastoupení dvou družstev), mladších  týmů bylo dvaadvacet (jeden ze Sušice).

Zatímco starší Sušice 2 nasbírala v šestnácti disciplínách celkem 160,5 bodu a  získala stříbro ve své kategorii, Sušici 1 se příliš nedařilo a zisk 93 bodů  ji zanechal na posledním místě. Mladší si sice proti loňsku také pohoršili, skončili ve své kategorii předposlední s 84 body,  ale soutěž si přesto náležitě užívali a do každé z disciplín šli s náležitým zápalem. A o to šlo hlavně. A co bylo důležité pro vedoucí všech družstev – zjištění, kde je třeba „přidat”, aby to v  příštím ročníku soupeřům pěkně natřeli.

 

Vítězství  si nakonec odvezli  mladí hasiči z Bystřice (Bystřice 1) se ziskem 162 bodů,  bronz  patřil Svrčovci,  čtvrté místo získali hasiči  družstva Volšovy 2, loňským vítězům z Malechova letos jejich výkony stačily na páté místo.  Kategorii mladších s přehledem ovládl tým hasičů Tužice, druhé skončilo družstvo z Klatov,  o bronzovou příčku se dělil Malý Bor a Bystřice a páté skončily Janovic (Janovice1).

Oceněni byli i nejlepší jednotlivci: ze sušických v kategorii starších získala krásné druhé místo Michaela Skolková a z mladších si odnesla hezké čtvrté místo Nikola Bláhová.
Ocenění za své výkony převzali pamětní listy, diplomy, věcné ceny a vynikající dorty, které  vzhledem k tomu, že soutěž trvala několik hodin, jistě dlouho vcelku nevydržely.

Organizačně všechno klaplo na jedničku a tak  šestnáctý ročník sportovního srazu, který je pořádán jako zpestření činnosti mladých hasičů v zimě a součást přípravy na celoroční republikově hodnocené soutěže, si ode všech zasloužil po právu  hodnocení ‘výborný’.

 

img 5043

Organizátoři děkují za maximální podporu, perfektní služby a zajištění zázemí soutěže vedení ZŠ Lerchova, městu Sušice a sdružení hasičů, všem účastníkům, rozhodčím a technickým četám.  (red)

Snímky ze soutěže najdete ve FOTOGALERII.