Veřejné čtení jmen obětí holocaustu

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – JOM HA-ŠOA 2018

 

V 16 městech a obcích České republiky se bude ve čtvrtek 12. dubna 2018 konat Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – JOM HA-ŠOA. V Sušici proběhne připomínková akce již pošesté.

 

jhs

„Jádrem akce je maraton čtení jmen jednotlivých žen, mužů a dětí, kteří byli kvůli svému přisouzenému židovskému nebo romskému původu pronásledováni, perzekvováni a zavražděni během druhé světové války. Cílem akce je přizvat všechny obyvatele České republiky k aktivnímu uctění památky obětí holocaustu,“ vysvětluje Tereza Štěpková, ředitelka Institutu Terezínské iniciativy, který koordinuje akci v Praze.

 

V Sušici začíná čtení jmen obětí holocaustu ve 14:00 na náměstí Svobody. Veřejné připomínky obětí se tradičně zúčastňují dobrovolníci z řad široké veřejnosti, pamětníci, studenti, členové organizací zabývajících se osvětou a vzděláváním a všichni ti, kterým památka obětí holocaustu není lhostejná. Následovat bude čištění doposud položených kamenů zmizelých tzv. Stolpersteinů, kterých je v bezprostřední blízkosti sušického náměstí patnáct.

 

Bohatý doprovodný program akce nabídne veřejnou projekci hraného filmu Poklad, který bude zdarma promítnut v sušickém kině od 16:00. Po filmu diváky čeká beseda s režisérkou Silvií Gregorovou a občanským aktivistou a chartistou Johnem Bokem.

 

jhs film

„Na závěr dne jsme si pro účastníky pietní akce připravili opravdovou hudební lahůdku. Do Sušice poprvé přijede koncertovat Mário Bihári se svou kapelou Bachtale Apsa. Je nám velkým potěšením, že do Sušice přijal pozvání tento výjimečný nevidomý umělec, vynikající akordeonista a pianista, jehož hudba je ojedinělým zážitkem,“ dodává jedna z organizátorek sušického Jom ha-Šoa Eva Huikari.

 

jhs koncert

 

PROGRAM:

 

10:00 – 11:15 – školní projekce filmu Poklad (sušické kino)

14:00 – 15:30 – Veřejné čtení jmen obětí holocaustu z obvodu bývalé Židovské náboženské obce Sušice

16:00 – 17:30 – veřejná projekce filmu Poklad + pofilmová beseda (sušické kino)

20:00 – 22:00 – koncert Mária Biháriho a Bachtale Apsa (Tradiční Kloub)

 

{jcomments off}