Debata na aktuální téma

V pěstounské rodině jsem DOMA
Diakonie ČCE – středisko Západní Čechy a Centrum pro dítě a rodinu LATUS zvou všechny občany Sušice a okolí k diskusi a besedě o pěstounské péči s názvem „V pěstounské rodině jsem doma”. Akce se koná v kavárně kina Sušice (Příkopy 178) 19. 2. 2013 od 17 do 19 hodin. Účelem setkání je přinést více informací o diskutované transformaci systému péče o ohrožené děti, seznámit veřejnost s názory odborníků z regionu na tuto problematiku a přiblížit lidem, co všechno pěstounství může skutečně obnášet. Na setkání diskutují i již zkušení pěstouni či sociální pracovníci působící v oblasti náhradní rodinné péče.

 

Pěstounská péče v roce 2012 v Plzeňském kraji

Dnes můžeme říci, že rok 2012 přinesl Plzeňskému kraji vznik nové a úspěšné iniciativy v oblasti náhradní rodinné péče.

„Od července loňského roku realizujeme pravidelná informační setkávání s laickou i s odbornou veřejností, jejichž cílem je předat základní informace o pěstounství. V Plzni se takových setkání uskutečnilo již sedm setkání a tuto aktivitu plánujeme rozšířit i do dalších lokalit Plzeňského kraje. Setkání jsou organizována formou besed s veřejností, s odborníky na danou problematiku a s pěstouny, kteří již přijali do své péče jedno či více dětí”, sděluje Jiřina Ullmanová, koordinátorka služeb pro rodiny, zařízení Archa pro rodiny s dětmi Diakonie ČCE – středisko Západní Čechy.

 

Od roku 2013 začala platit stále velmi diskutovaná novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Co si o tomto kroku myslí zástupce neziskové organizace Centrum pro dítě a rodinu LATUS, Jana Kocourková, která několik let pracuje s vlastními i s náhradními rodinami? „Schválení novely jsme podporovali, myslíme si, že je to určitě krok kupředu. Na druhé straně nejsme hlasateli transformace formou rušení ústavů. Plně podporujeme myšlenku zvyšování počtu zájemců, kteří by mohli a chtěli poskytnout rodinné zázemí dětem, které nemohou aktuálně či dlouhodobě vyrůstat ve vlastní rodině. Také si uvědomujeme potřebu změny pohledu veřejnosti na pěstounství, adopci a vůbec na celý systém péče o ohrožené děti. Lidé mají často nepravdivé, nebo neúplné informace o jeho fungování. A to je jeden z důvodů, pro který jsme se rozhodli zvát veřejnost na společná setkání, která probíhají neformálně, v prostorách čajoven nebo kaváren.”

 

„Těšíme se na každého, kdo by se rád dozvěděl další informace o pěstounské péči, každého, koho zajímají příběhy rodin, které přijaly dítě do pěstounské péče a všechny ostatní, kteří o náhradním rodičovství zatím slyšeli jen málo, nebo vůbec nic”, doplňují Jana Kocourková (LATUS) a Jiřina Ullmanová (Diakonie Západ).
(tz)