Šumavou se nesly výstřely a bitevní vřava…

Šumavou se nesly výstřely a bitevní vřava…

 

022-DSC 0032

 

73 let od konce druhé světové války, osvobození Jihozápadních Čech. Toto výročí si připomněly, spolu se členy Klubu vojenské historie Gabreta, stovky diváků v pátek a v sobotu na šumavské Kvildě. Akce „Šumava od roku 1938 do roku 1945“ si letos připravila pro diváky kromě dobové vojenské techniky a vojenských táborů i několik tématických doprovodných přednášek, samozřejmě dramatické bojové ukázky z ústupových bojů na území Německa a Protektorátu Čechy a Morava z let 1938 a 1945, v rámci akce se prezentovali kluby vojenské historie, veřejnosti se představili příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic, Policie ČR i Horská služba ČR.

 

088-DSC 0136

 

V pondělí 30. dubna se ukázky bojové techniky spojené s tématickou přednáškou přesunou do Vimperka na náměstí (10-12 hodin), v úterý 1. května zamíří těžká vojenská technika do Kašperských Hor (náměstí 15-17 hodin) a do Hartmanic (náměstí 17-19 hod.).

 

188-DSC 0275

 

Připomínka okamžiků, které se ve chvílích, kdy Šumava získávala svobodu, je důležitým odkazem pro budoucí generace. Za to, že je vypovídající symbolikou stále živou, si poděkování zaslouží pořadatelé KVH Gabreta, z. s. , obce Kvilda a Modrava, , hostující kluby KVH 16th ad., KVH Kleist České Budějovice, Veteran Car Club Sturm, z. s., KVH Bergowci Plzeň, KVH plukovníka Fanty, KHZ při KVV České Budějovice, Spolek Jednadevadesátníci – J.R. 91 Budweis a všichni sponzoři a partneři, bez jejichž pomoci by nebylo možné akci v takovém rozsahu a pojetí uspořádat.

 

-red-

 

Atmosféru válečného boje, kdy šlo o každý milimetr, pro www.sumava.eu zachytil: Zdeněk FORMÁNEK 

 

 {gallery}vimperk/2018/foto_zdenek_formanek/duben/kvilda_osvobozeni/{/gallery}

 

{jcomments off}