Přesně před pěti lety : dnes tropy, tehdy sníh

Píše se rok 2018 a kolem poledne se v Pošumaví  blíží teploty k +30 C. Přesně před pěti lety tomu ale bylo drobet jinak

 

27.5.2013 – Březník, Bučina, Velký Ostrý, Javor – tam všude leží čerstvý sníh, který přibyl dnes v noci, i když na několika místech Šumavy už  kamery sumava.eu zachytily sněžení i v průběhu soboty a neděle. Meteoslužba  z Velkého Javoru hlásí dokonce místy až 30 cm nového sněhu!

 Fotografie z výstupu na Velký Javor ze dne 27. května (fotografie poskytl Ondra Kodad):

{gallery}volary/2013/05/grosser_arber_05_27{/gallery}

 

 

breznik3

Březník (webcam.sumava.eu)

 

 

breznik11

 

breznik12

breznik13

Jarní pozdrav z Březníku (3× foto  se souhlasem: obec MODRAVA_ ZDROJ)

 

 

bucina4

Bučina

 

ostry1

Ostrý

 

Co na rozmarné počasí říká šumavský meteorolog Ivo Rolčík?

Velmi chladné a vlhké počasí nám na Šumavu posílá tlaková níže, která se jen velmi zvolna přesunuje z Pobaltí. Trvalý déšť vystřídalo v polohách nad 1000 metrů sněžení. Díky teplotám kolem bodu mrazu se sníh udržel a němečtí meteorologové naměřili na Velkém Javoru v neděli ve večerních hodinách kolem 20 cm sněhu při teplotě pod -2°C. Sněhovou pokrývku také zaznamenaly webkamery portálu www.sumava.eu na Březníku, Bučině, Poledníku nebo Horské Kvildě. Sněhové vločky se přechodně objevily také na Dobré Vodě, Prášilech či na Libínském sedle, což jsou polohy kolem 850 metrů n. m.

Počasí nedělá v tyto dny radost nikomu, vždyť normální by bylo opalovat se v plavkách při teplotách kolem 25 °C a ne vytahovat zimní oblečení. Typické počasí to rozhodně pro konec května není.

 

I přes  vrtošivé počasí vám všem přeje pohodový den

redakce www.sumava.eu