Studentky z Utahu v sušické nemocnici

Studentky z Utahu na praxi v sušické nemocnici

 

petr ruda a studentky z utahu

Petr Ruda a studentky z Utahu

 

Zhruba deset studentek oboru ošetřovatelství na americké univerzitě Brigham Young University ze státu Utah tráví část své praxe v sušické nemocnici. Pod vedením svého profesora Petra Rudy, který je původem Čech a jeho otec pocházel ze Sušice budou poznávat odborný život v sušické nemocnici.

 

„Chceme, aby byly sestřičky citlivé i k ostatním kulturám a aby se otevřely a uvědomily si, že stejný cíl je možné dosáhnout různými způsoby a jiné národy či kultury nás mohou významně obohatit,“ uvedl Ruda, který je sám absolventem stejné univerzity v Utahu. Následně pracoval šest let jako ošetřovatel v Salt Lake City, poté si doplnil vzdělání a živil se jako praktický lékař. Poslední dva roky učí na univerzitě v Utahu, kde vede kurzy globálního zdravotnictví a základní praktické dovednosti zdravotních sester.

 

Studentky z univerzity v Utahu praktikovaly v Sušici (do 30. 5.) již počtvrté. Předtím strávily několik dní na praxi v Ústřední vojenské nemocnici v Praze a také v plzeňské Mulačově nemocnici. Do České republiky odjela pouze část studentek. Další skupina odjela do Finska, Španělska nebo na Tchaj-wan.

 

-tz ns-

{jcomments off}