U Prášil spadl strom na turistku

U Prášil spadl strom na turistku

Kdyby to byla realita, šlo by o tragédii. Tenhle případ byl naštěstí fingovaný – šlo o společné prověřovací cvičení hasičů ze Sušice a jednotky Správy NP a CHKO Šumava, které mělo prokázat připravenost jednotek na  podobné zásahy v NP i mimo něj.

img 0097

Mluvčí HZS  k výjezdu jednotek uvedla:

” Dnes v v 9 hodin byl operačním střediskem vyhlášen poplach hasičům ze Sušice a jednotce Správy Národního parku a CHKO Šumava. Na turistické trase mezi Slunečnou a Grubergem došlo vlivem přetížení dřevin pod tíhou sněhu k pádu stromu na osamělou turistku. Oznamovatel nebyl schopen přesně určit místo neštěstí.

Žena zůstala zaklíněna pod stromem, utrpěla mnohočetná vážná poranění. Navíc vlivem velmi nízké teploty vnějšího prostředí hrozilo podchlazení.

V tu chvíli nikdo z operačního střediska, ani hasičů nevěděl, že se jedná o prověřovací cvičení, jehož hlavním cílem bylo především prověřit: způsob vyhledávání osoby v terénu, poskytnutí předlékařské pomoci zraněné a taktiku postupu vyproštění osoby zpod stromu.

Hasiči stabilizovali ženu v bezvědomí. Zajistili strom proti pohybu a odstranili kmen v místě zavalení. Následně transportovali zraněnou terénem k vozidlu ZZS.”

 img 0134

Koordinace výjezdu a spolupráce  obou povolaných jednotek, včetně průběhu samotného zásahu,  byla klíčovou oblastí hodnocení.

img 0144

 

 

img 0154

-hzs-