Zážitkový týden na Korsice

korsika3

 

 

Jednoho sychravého podzimního dne se nám zastesklo po sluníčku a rozhodli jsme se, že zeměpisno-turistická exkurze bude tento rok mířit do prosluněného Středomoří. Volba padla na perlu Středomoří a 4. největší ostrov tohoto moře – Korsiku. Tento ostrov je znám svou nedotčenou přírodou, krásným mořem i hrdostí svých obyvatel.

 

V týdnu od 18. do 27. 5. 2018 jsme se rozhodli objevovat krásy tohoto ostrova. Exkurze byla zaměřena na poznávání místní kultury, přírody, koupání, relaxaci i dovádění. Ubytovaní jsme byli v apartmánech, kde si studenti sami vařili. Každý večer se okolo ubytování linuly vůně večeří, jedna skupina vaření dovedla k dokonalosti a uspořádala si vlastní soutěž Prostřeno, kdy i kluci vařili svou verzi crepes (palačinek). Navštívili jsme město Bonifacio, které jsme nejprve prozkoumali z paluby lodě během projížďky podél pobřeží. Dále jsme se vypravili na vycházku v okolí města Bonifacia a došli jsme až na nejjižnější bod Korsiky – Capu Pertusato s majákem, odkud jsme pozorovali delfíny, kteří dováděli v moři pod námi.

 

korsika6

 

První dny nám počasí příliš nepřálo, ale my jsme se ničeho nezalekli a během deštivých dní jsme navštívili přístav Porto Vecchio, který je přirovnáván k malémo St. Tropez. Prošli jsme se po místních plážích a z prohlídky parfumerie jsme zjistili, že naše peněženky by ani nestačily na nákup růžového oleje. Proto jsme si nakoupili alespoň mýdla z místních bylin a očichali vonné olejíčky i parfémy.

 

Díky krásnému počasí se nám podařilo dostat i do místních hor. Ledovcová jezera nenechala svůj původ jen tak zapomenout, i v pozdním květnu byla stále pod sněhovou pokrývkou a jen ti nejotrlejší se vypravili po ledových polích. Bohužel se Lac de Capitello dobýt kvůli sněhu nepodařilo, ale spokojili jsme se alespoň s výhledem u jezera Lac de Melo a dechberoucí cestou údolím Restonica.

 

Druhá výprava do hor směřovala do jednoho z nejkásnějších horských průsmyků na Korsice Col de Bavella, odkud se dají podnikat tůry po věhlasné GR 20. My jsme se rozhodli pro cestu k vrcholu Punta Velaco (1 483 m n.m.), kde jsme nepotkali téměř žádné turisty a odkud byl překrásný výhled na okolní hory i údolí. Po cestě zpátky jsme se ještě zastavili u vodopád Piscia di Gallo a po náročném dni jsme si ještě užili koupání a ranní východ slunce a přes Pisu jsme zamířili zpět do naší republiky.

K. Kolářová

{jcomments off}

{gallery}susice/2018/06_cerven/g_korsika/{/gallery}