Druhý cizí jazyk bude “oříšek”

V minulém týdnu se  stalo tématem diskusí ředitelů a pedagogů na základních školách rozhodnutí MŠMT o zavedení povinného druhého cizího jazyka do výuky na ZŠ.

Přečetli jste si názor ředitele  ZŠ T. G. Masaryka v Sušici PaedDr. Richarda Smoly, dnes se k problematice vyjádřil také ředitel druhé ze základních sušických škol Mgr. Čestmír Kříž:

 

Rozhodnutí MŠMT o povinném vyučování dvou cizích jazyků pro žáky ZŠ považuji za nešťastné. Výuka dvou cizích jazyků na ZŠ je správná, ale povinně by měl být jen jeden.

Současný stav je plně vyhovující. Na naší škole , co se týče druhého cizího jazyka, mají žáci tyto možnosti: od šesté třídy mají děti jazykové třídy 3 hod. AJ a navíc 3 hod. NJ (záleží na preferenci rodičů) a ostatní žáci, kteří nejsou v jazykové třídě, mají možnost si vybrat druhý cizí jazyk od 7. roč., opět je to většinou NJ. Tuto možnost volby rodiče velmi zvažují a řekl bych, že i zodpovědně rozhodují. Většinou je to podle možností dítěte. To považuji za přínosné a správné.  Musíme si uvědomit, že všechny děti nemají schopnosti na cizí jazyky.

 

A ještě je tady jeden důležitý argument, dotace hodin zůstává stejná, tzn. že pokud na některý předmět přidáte vyučovací hodiny, tak na jiných musíte ubrat. Budeme to muset řešit na úkor matematiky, ČJ, fyziky, zeměpisu a pod. Bohužel. Opakuji, dnes všechny školy měly povinnost žákům nabídnout druhý cizí jazyk a rodič rozhodl zda ano. Na naší škole, skoro 3/4 (72%), se rozhodlo pro druhý cizí jazyk. Ta jedna čtvrtina velmi rozumně pro své děti volila jen jeden cizí jazyk. Většina rozhodnutí současného ministra školství byla rozumná, proto tomuto rozhodnutí nerozumím a nemohu se s ním ztotožnit.
 

 

Podobně jako ředitel Mgr. Kříž to vidí i většina z oslovených rodičů, mezi kterými jsme udělali  krátkou dotazovací anketu. Oslovili jsme 15 rodičů dětí z I. stupně ZŠ a 15 rodičů dětí II. stupně ZŠ (z více než jedné ZŠ) otázkou: Myslíte si, že zavedení povinného druhého cizího jazyka do výuky na ZŠ je  správné?
 
skupina rodičů dětí I. stupně:
12 – odpovědělo NE
2 – odpovědli ANO
1 – odpověděl NEVÍM
 
skupina rodičů žáků II. stupně:
8 – odpovědělo NE
4 – odpověděli ANO
3 – odpověděli NEVÍM 
 
K nejčastějším důvodům  pro “NE” patřilo to, že děti by měly nejlépe zvládnout svou mateřštinu, tedy český jazyk, se kterým mívají problémy  i na druhém stupni; dále že ne všechny děti jsou jazykově nadané a horšími výsledky v jazycích si  mohou zkazit vysvědčení a ztratit motivaci se jazyky třeba v budoucnu  učit. 
 
Ve vyjádřeních podporujících rozhodnutí ministra zaznívalo, že jazykové vzdělání je dnes důležitější než dříve a tak se budou děti i učitelé muset více snažit.

 

Ti kteří se  nerozhodli pro jednoznačnou odpověď například uvedli, že rozhodnutí by se mělo nechat na ředitelích základních škol, na rodičích i dětech, podle schopností, vyjádřili pochybnosti nad dostatkem  pedagogických i časových možností škol při zavedené další povinnosti, nebo se prostě touto otázkou nezabývali.

Co si myslíte o plošné povinnosti zavedení dalšího cizího jazyka do výuky na základních školách vy? Souhlasíte s  tímto rozhodnutím? Vyjádřete svůj názor v aktuální anketě.

(red)