Atletky bojují o záchranu

Rok 2017 byl pro ženy atletického oddílu TJ Sušice největším historickým úspěchem. Děvčata obsadila ve 2. lize 2. místo. Pro rok 2018 došlo k reorganizaci soutěže, kdy v naší skupině 2. ligy startuje pouze 8 týmů oproti 14 v roce 2017.

 

Již před zahájením letošní závodní sezóny bylo jasné, že ambice sušických žen budou o mnoho skromnější, než v letech minulých. Družstvo opustila nejlépe bodující závodnice Radka Hambergerová, která se rozhodla závodit za jiný oddíl v 1. lize. Řada našich obětavých starších závodnic ukončila aktivní činnost a bohužel, nepodařilo se zajistit ani kvalitní závodnice na hostování.   Jako jedinou výraznou posilu se podařilo získat na přestup všestrannou běžkyni Lenku Švábíkovou z Prahy, bývalou extraligovou závodnici. Družstvo v drtivé většině tvoří dorostenky a hlavně starší žákyně   A tak 5. místo z prvního soutěžního kola v Praze jsme paradoxně brali jako úspěch. Hvězdou prvního kola se stala Lenka Švábíková, jež zvítězila jak na trati 3 km překážek, tak i na 1 500 m distanci.

 

   Druhé kolo v Plzni jen potvrdilo, že boj o záchranu bude realitou letošního roku. Chyběla nám především Lenka Švábíková, zcela zklamala hostující děvčata a obsadili jsme předposlední, 7. místo. Ke třetímu soutěžnímu kolu jsme zajížděli do Vlašimi. Opět bez Lenky Švábíkové, ale s odhodláním udělat vše pro lepší umístění. Obětavě zde nastoupila v disku a kladivu veteránka Ivanka Vítovcová a dá se říci, že právě její 3 body přispěly k našemu 6. místu v kole. Družstvo pražského Spartaku jsme totiž ve Vlašimi odsunuli na 7. místo o 2,5 bodu. Pozitivní na dosavadním průběhu 2. Ligy jsou však výkony sušických mladých děvčat. Bodově nejužitečnější pro družstvo je dorostenka Adéla Fořtová. Nastupuje na tratích 800 m, 400 m a 400 m překážek a prakticky vždy obsazuje medailová místa, ve všech zmíněných disciplinách si vytvořila osobní rekordy, ve Vlašimi dokonce vyhrála 400 m překážek. Juniorka Jana Hošková spolehlivě boduje na obou překážkových tratích a v trojskoku. V kladivu se stále zlepšuje a boduje dorostenka Martina Oudová, obdobně dobře boduje v hodu diskem žákyně Míša Míčková.

atl.

Příjemným překvapením třetího kola ve Vlašimi byl start dorostenky Julči Potužákové, jež při prvním svém startu skočila do výšky 148 cm a vybojovala překvapivé 7. místo. Žákyně Míša Šantrůčková dokázala přehodit 600 g ženským oštěpem vzdálenost 35 m a v Plzni byla senzačně čtvrtá mezi daleko zkušenějšími soupeřkami. Další šikovná žákyně, Veronika Simetová, zase překvapila zlepšením svých výkonů a bodováním ve skoku o tyči, ačkoliv v loňském roce běhala hlavně 800 m. Škoda, že další žákyně, Katka Kornová startovala jen v 1. kole, její body v soutěži výškařek mohly pomoci.

 

Sušické družstvo žen čeká závěrečné soutěžní kolo v sobotu 25. srpna na domácím stadionu v Sušici. Zde se rozhodne o konečném pořadí celé soutěže. Přijďte proto povzbudit sušická děvčata v jejich boji o udržení celostátní soutěže.

 

 

Zdeněk Nešpor