perseidy

Nebeská podívaná – slzy svatého Vavřince

perseidy

 

 

Srpnová obloha každoročně nabízí úchvatnou podívanou. V noci je viditelný jev zvaný Perseidy neboli Slzy svatého Vavřince. Tentokrát se maximum meteorického roje objeví v noci z 12. na 13. srpna.

 

Nejlépe padající „hvězdy” budou vidět tam, kde výhled na noční oblohu neruší umělé zdroje světla a především záře velkých měst. Pokud podívanou nezkazí oblačnost, budou podmínky pro pozorování opravdu ideální. Oblohu totiž nebude rušit ani svit Měsíce, který bude v té době krátce po novu.

 

Maximum roje, během kterého by mohlo „spadnout“ až 70 meteoritů za hodinu, nastane v noci na 13. srpna mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní.

Úkaz je ale možné pozorovat i mimo tento časový úsek, zpravidla od 17. července do 24. srpna.Dalekohled nebude ke sledování potřeba. Naopak – Perseidy se pozorují pouhým okem. Kromě toho budou na obloze zářit i další astronomické úkazy. Jako první se objeví velmi jasná planeta Venuše, na jihozápadě pak Jupiter. Ještě před půlnocí se na místech bez světelného smogu objeví dobře viditelná Mléčná dráha a Saturn.

(zdroj: www.info.cz)

 

 

Název roje je odvozen od souhvězdí Perseus, ze kterého meteory jakoby zdánlivě vylétají. Pozorovatelé na severní polokouli můžou tento roj začít pozorovat již od 23. července, kdy je možné vidět jeden meteor za hodinu. V průběhu následujících týdnů se pak počet zvyšuje. V době Perseid můžete pozorovat i jiné meteorické roje, Perseidu si však nemůžete s žádným jiným meteorem splést díky její rychlosti. Perseidy patří totiž mezi nejrychleji se pohybující meteory.

 

Slzy svatého Vavřince

První záznamy o Perseidách pochází z Číny z roku 36 n. l., ve kterých je uvedeno, že během jedné noci bylo pozorováno více než 100 meteorů. Do 11. století se nachází četné odkazy v čínských, japonských a korejských záznamech, zatímco v období mezi 12. a 19. stoletím neexistují skoro žádné. Měsíc srpen nadlouho zůstal měsícem hojnosti meteorů, a to hlavně kolem 10. srpna, kdy každoročně probíhají oslavy svatého Vavřince. Proto se Perseidy někdy lidově nazývají „Slzy svatého Vavřince“. Ten byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Byl však popraven, protože neuposlechl příkaz císaře Valeriána a neodevzdal mu majetek. Raději ho rozdal chudým. Po této události prý padaly z nebe několik dní třpytivé slzy a proto vzniklo toto označení.

 

Novodobější historie a kometa Swift-Tuttle

Za objevitele Perseid je považován Adolphe Quetelet z Belgie, který v roce 1835 oznámil, že pozoroval spršku meteorů s aktivitou v srpnu, jež vycházela ze souhvězdí Persea. První pozorovatel, který však poskytl údaje o hodinových počtech, byl o čtyři roky později E. Heis (Münster). Až o mnoho let poté se ukázalo, že se jedná o meteory, jejichž mateřským tělesem je periodická kometa 109P/Swift-Tuttle. Na shodu dráhy Perseid s touto kometou jako první upozornil italský astronom Giovanni Schiaparelli.

(zdroj:www.astro.cz)

 

 

tabulka

 Tabulka každoročních nejjaktivnějších meteorických rojů.


Autor: Petr Horálek, www.astro.cz

 

{jcomments off}