Drahé pomůcky nemusíte hned kupovat

Rozsah a možnosti sociálních služeb v Sušici a okolí jsou určitě mnohem širší, než si většina z nás představuje. Zasahují téměř do všech oblastí a jsou připravené poskytnout pomoc všem věkovým kategoriím. Víte o nich? Dovedete si poradit, když potřebujete zjistit, na co vlastně máte nárok?

 

Ústředním tématem setkání praktických lékařů a pediatrů na sušické radnici, v úterý 26. února, byly právě sociální služby poskytované na Sušicku. K jejich prezentaci se tu sešlo deset poskytovatelů: Sociální služby města Sušice, Oblastní charita Sušice, Základní škola speciální Diakonie ČCE Merklín – pracoviště v Sušici, Petrklíč a Klíček, Středisko Rané péče Stodůlky, Home Care, APLA o. p. s. , Archa pro rodinu (Diakonie ČCE) a FOKUS Písek, o. s., která bude své služby (podpora lidí s duševním onemocněním) na Sušicku teprve zavádět. Za město Sušice byly přítomny – vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Mgr. Miroslava Šafaříková a Mgr. Lenka Dražková, které informovaly o novinkách a možnostech v rámci působnosti úřadu. Připomněly také bezplatnou právní poradnu, kterou poskytují advokáti sídlící v Sušici jednou měsíčně v budově radnice.

 

Setkání bylo dalším výstupem projektu Komunitního plánování, který již v loňském roce vydal přehledný katalog sociálních služeb. Pracovní schůzky by se měly konat jednou až dvakrát do roka, podle toho, jak se bude vyvíjet situace v oblasti sociální politiky.

 

Mnoho z lidí, kteří by mohli sociální pomoc využít o ní ani nevědí, nebo jim připadá zbytečné o ni žádat. Přitom by se jim ale v jejich tíživé situaci určitě ulevilo. Existuje spousta dnes už zavedených možností a specifik, o kterých třeba před deseti lety nikdo ani neuvažoval.

Zajímavou prezentaci měla například ředitelka Oblastní charity Sušice Marie Prodanová Hrečínová, která mimo jiné upozornila na možnost potravinové pomoci a novinku – zapůjčení kompenzačních pomůcek na vyzkoušení.

„Tuhle službu jsme zavedli, protože jsme sami měli ze své práce tu zkušenost, že jsme se u klientů setkávali s nevyhovujícími pomůckami. Často si na radu některou draze zakoupili, ale po vyzkoušení zjistili, že ji nemohou využívat a bohužel tyto pomůcky nejdou vrátit. Proto za rozumný poplatek umožňujeme jejich zapůjčení a vyzkoušení. Máme k dispozici například chodítko, sedačku na vanu, podložku pro přesuny, ortézu, hole, samostojnou hrazdu k polohování, ale i polohovací lůžka nebo schodolez,”upřesnila ředitelka charity.

Novým subjektem poskytujícím sociální služby na Sušicku bude FOKUS Písek, o. s. Služby sdružení se týkají lidí s duševními poruchami, zahrnují sociálně terapeutickou dílnu a sociální rehabilitaci na bázi ambulantní i terénní pomoci.

Spolupráce poskytovatelů sociálních služeb a praktických lékařů a pediatrů je více než potřebná – právě lékaři totiž často odhalí kdo jakou pomoc potřebuje a může využívat.

Pokud i vy uvažujete o některé ze služeb, věřte, že ostych požádat o ni není na místě, ba naopak – je třeba se včas informovat, aby mohla být rychle účinná. Nezáleží na tom jestli jde o děti, dospělé, seniory, osoby s duševním, fyzickým nebo kombinovaným hendikepem, nebo například o odlehčovací službu, noclehárnu atp.

Pomoc je účinná tehdy, přijde-li v pravý čas.
(red)