Policie: víte, kam jdou vaše peníze?

policie cerna kronika

 

Nabídky a prodej věcí prostřednictvím komunikačních sítí

 

 

KLATOVSKO – Poškození oznámili několik podvodů, kdy zaslali finanční hotovost na neznámý účet a věci neobdrželi.

 

 

 

Policisté z oddělení hospodářské kriminality přijali v uplynulých týdnech několik oznámení od poškozených občanů o různých podvodech při nákupech věcí, zboží, motorových prostředků i zvířat, prostřednictvím komunikačních sítí.    

V současné době jsme zaevidovali nabídky prodeje dětských plenek, herního zařízení i mobilních telefonů.

Několik případů bylo zaznamenáno v souvislosti s nabídkou a následným prodejem vyloupaných vlašských ořechů.

 

 

Přes sociální síť poškozená komunikovala s prodejcem koně v cizině. I v tomto případě, zatím nezjištěný pachatel uvedl zájemce v omyl, s úmyslem se obohatit, kdy kůň nebyl předán.

 

 

Další rozsáhlou kapitolou jsou nabídky různých osobních i nákladních vozidel a pracovních i zemědělských strojů. Podvodníci nabízejí na portálech použitého zboží k prodeji různé motorové prostředky, kdy důvěřivý občan uhradí kupní cenu nebo zálohu, na uvedené bankovní účty vedené v zahraničí.

 

Scénář je podobný:

 

  • reakce na nabídku, kdy zájemce si objednává zboží, použité věci, motorové prostředky i koně

  • po dohodě s prodejcem, prostřednictvím e-mail komunikace nebo telefonicky se domluví, že k uhrazení dojde prostřednictvím bezhotovostního platebního styku z účtu poškozených

  • pachatelé komunikují z různých zahraničních telefonních čísel i e-mail adres.

     

 

Poškození do současné doby neobdrželi věci ani finanční prostředky zpět a v některých případech zaslali ze svých účtů i částky přesahující sto tisíc korun.

 

 

Občané objednávají a nakupují zboží pohodlně z domova, ale taková forma pořizování věcí přináší i svoje rizika. Na policii přijímáme oznámení o podvodných nabídkách, kdy objednavatel zaplatí požadovanou částku na uvedený účet, ale zboží nikdy nespatří.

 

 

Policisté zahájili v několika případech úkony trestního řízení ve věci podezření z přečinu podvod. Objasňování této trestné činnosti je velmi složité.

 

 

Podle trestního zákoníku, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

 

 

Upozorňujeme občany či případné zájemce o koupi motorových vozidel i pracovních a zemědělských strojů, aby byli při výběru prozíraví!

 

Občané mnohdy podvodníkům přímo „nahrávají“, protože se chovají důvěřivě a lehkovážně.

 

DOPORUČENÍ:

 

  • Především si prověřte obchod a recenze uživatelů a neuhrazujte platbu předem – zjišťováno zneužívání podezřelých e-shopů.

  • Každý obchodník na internetových stránkách musí poskytovat své identifikační údaje i nákupní řád, obchodní a reklamační podmínky.

  • Doporučujeme nechat si zaslat zboží na dobírku a před úhradou zásilku zkontrolovat.

  • Při nákupech na internetu si dávejte si pozor i na padělané výrobky např. oblečení různých chráněných značek, kosmetiku, parfémy, mobilní telefony, fotoaparáty, hodinky a šperky.

  • Slevové portály – před bezhotovostní platbou si ověřte dostupnost a nabízené služby.

  • Na internetu lze nalézt i katalog certifikovaných obchodů – označené jako důvěryhodné.

  • Pokud je cena zboží podezřele nízká, může se jednat o podvod.

  • Pachatelé používají nepravdivá jména, neexistující telefonní čísla nebo i údaje osob, které netuší, že jejich osobní údaje někdo zneužívá.

  • Pokud jsou bankovní účty vedeny v zahraničí – buďte obzvláště obezřetní!!!

 

 

-tz p cr-

 

 

Kradou kdekoli a cokoli

KLATOVSKO -Na obvodním oddělení v Klatovech policisté přijali oznámení o vloupání do vozidla. V noci z 24. na 25. října tohoto roku neznámý pachatel vnikl na parkovišti v ulici Koldinova do zaparkovaného vozidla značky Suzuki. Pachatel uvnitř odcizil zesilovač, autobaterii a další věci. Výše škody přesahuje čtyři tisíce korun.

V obci u Klatov neznámý pachatel si přisvojil nepojízdné vozidlo značky BMW 525D. Ve čtvrtek 25. října tohoto roku v nočních hodinách  pachatel odcizil uvedené vozidlo a majiteli způsobil škodu za sedmdesát tisíc korun.

 

Krádež ohradníkových tyčí byla oznámena na obvodním oddělení v Sušici. Neznámý pachatel ve středu 24. října letošního roku v průběhu dne na pastvině v obci u Sušice odcizil celkem 360 ohradníkových tyčí s izolátorem. Majiteli vznikla škoda za patnáct tisíc korun.

 

Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež v prvním a druhém případě a ve třetím z přečinu neoprávněné užívání cizí věci.

 

-p cr-

{jcomments off}