policie

Při pronásledování se střílelo

Pronásledování vozidla

KLATOVSKO – Jihočeští policisté a policisté Plzeňského kraje pronásledovali osobní motorové vozidlo, na kterém byly umístěny odcizené registrační značky. 

 

     Neděle 28. října – dnešního dne v obci Katovice v Jihočeském kraji v odpoledních hodinách chtěla zastavit hlídka policistů předepsaným způsobem osobní motorové vozidlo tovární značky VW Golf pro podezření z předchozí majetkové trestné činnosti. Policisté zjistili, že na voze jsou umístěny odcizené registrační značky. Řidič dotčeného vozidla na pokyny policistů nereagoval a začal ujíždět směrem na kašperskohorsko. Policisté začali daný vůz pronásledovat.

 

     Do pronásledování byly ve spolupráci s operačním důstojníkem zapojeny nejen hlídky jihočeských policistů, ale i policisté z Plzeňského kraje. Při pronásledování nebezpečně ujíždějícího osobního vozu nakonec jihočeští policisté použili donucovací prostředek varovný výstřel a provedli dva zátarasy se služebním vozidlem. Řidič nerespektoval ani jeden z pokynů policistů k zastavení vozidla a pokračoval dál ve své riskantní jízdě až do obce Bukovník, kam vjel do tamní slepé uličky. Vzhledem k tomu, že se řidič hlídce nechtěl vzdát, musel se s vozidlem otočit a při výjezdu ze slepé komunikace ohrozil jihočeské policisty, kteří opětovně dávali řidiči pokyny k zastavení.

 

Šofér ani tyto pokyny nerespektoval a s vozem najel na policejní hlídku, která v poslední chvíli musela uskočit, a následně policisté použili služební zbraň a snažili se průstřelem pneumatik ukončit jízdu. I přesto podezřelý řidič dále ujížděl směrem k obci Damětice, kde byl vytvořen policisty zátaras, který se snažil podezřelý šofér riskantním způsobem s vozidlem prorazit a svým protiprávním jednáním policisty opět ohrozil na životě. Policisté společně po řidiči a voze pátrali a v obci Frymburk nalezli vozidlo odstavené. Bezprostředně poté byl řidič dopaden sušickou a kašperskohorskou policejní hlídkou a zadržen. Jednalo se o 58letého muže.

 

     Policisté u podezřelého provedli dechovou zkoušku na zjištění alkoholu v dechu s pozitivním výsledkem, a to 0,14 promile. Muž se dobrovolně podrobil orientačnímu testu na zjištění přítomnosti omamných nebo psychotropních látek s negativním výsledkem. Policisté následně podezřelého muže eskortovali do policejní cely.  Při pronásledování nedošlo k žádnému zranění policistů ani podezřelého muže. Dále bylo zjištěno, že se jedná o osobu, která má za sebou bohatou trestní minulost a za obdobnou trestnou činnost již byla v minulosti pravomocně odsouzena.

Klatovští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení a případem se dále ve spolupráci s jihočeskými kriminalisty zabývají.

-tz pcr-

{jcomments off}